Takes: maak een knappe video van je foto’s

Takes is een iPhone-app

Takes header foto's in video'sMet applicaties als Lightt, Threadlife en Vine wordt de scheidingslijn tussen foto en video alsmaar kleiner. De nieuwe iPhone-app Takes gooit daar het volgende schepje bovenop. Foto’s die je met de applicatie schiet, kan je vervolgens selecteren en verwerken tot een filmpje. Daarbij heb je in Takes de keuze uit verschillende liedjes die eronder kunnen staan en allerlei kleurenfilters om je foto’s een overkoepelend kleurenthema te geven.

Aanvankelijk lijkt Takes nutteloos. De applicatie geeft namelijk geen mogelijkheid om foto’s uit het fotoalbum te halen. Alleen foto’s die je zelf schiet met de applicatie, kunnen later verwerkt worden in een filmpjes. Dat maakt misschien dat je gerichter te werk gaat met de foto’s die je gebruikt, maar het is natuurlijk onhandig. Je wil ook in andere toepassingen geschoten foto’s gebruiken en niet dubbele foto’s schieten omdat je er een nodig hebt voor een filmpje in een aparte app. Het zorgt er wel voor dat je foto’s allemaal dezelfde vorm hebben. Dat is handig voor het implementeren van thema’s vanuit Takes.

De manier waarop Takes een selectie foto’s in het eerste tabblad kan verwerken tot een video met het vierde tabblad Create (met de tweede bekijk je eerdere projecten, met de derde schiet je een nieuwe foto), is aardig. Takes zet de foto’s in jouw aangegeven volgorde achter elkaar en begint dan met afspelen. Met een verticale veegbeweging wissel je tussen kleurenfilters met namen die fanatieke iPhone-fotografen inmiddels bekend zullen klinken. Met een horizontale veegbeweging verander je van nummer, maar je kan ook een lijst met 18 nummers opvragen met de muziekknop rechts onderin. Daarnaast kan je muziek uit je eigen iTunes-bibliotheek halen, maar daarmee beperk je vanwege copyrights de deelfuncties. Je kan een video dan alleen voor eigen gebruik opslaan in een fotoalbum (vanwaar je hem natuurlijk wel weer overal kan delen). Delen op het sociale netwerk binnen Takes zelf is er dan echter niet bij. Als je een standaardliedje gebruikt, kan je verder delen op Twitter, Facebook en via e-mail.

Takes selecteer foto's Takes iPhone maak een foto

Net als zoveel andere foto- en video-apps, kent ook Takes het aspect van een sociaal netwerk. In het tabblad Takes vind je een overzicht van eigen gemaakte video’s, die van vrienden en populaire Takes van andere gebruikers van over de hele wereld. Je hebt een koppeling met Facebook nodig om gebruik te maken van het vriendengedeelte en dat is een beetje schrijnend voor de populaire Takes. Het betekent grofweg dat je daar in komt te staan als je veel vrienden hebt, niet dat je de meest briljante Takes maakt.

Takes is een geinige video-app gebaseerd op foto’s, en het is onvoorstelbaar dat Takes de foto’s zo laat bewegen over het scherm, dat je denkt met videofragmenten te maken te hebben. Dat is de grote kracht van de app. Daar staat helaas wel het grote minpunt tegenover dat je geen bestaande foto’s uit je fotoalbum kan plukken.

Downloaden: Takes (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 maart 2013, 18:26
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen kleurenfilters, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.