SwipeType: typen op iPhone met toetsenbord-shortcuts

SwipeType is een handige schrijf-app met een simpel idee. Het voegt een aantal shortcuts toe die je kan activeren door van de spatie naar een letter te vegen, waarna je snel kan kopiëren, plakken, selecteren en meer.

SwipeType iPhone iPod touch schrijven met swipe shortcutsSwipeType is een nieuwe teksteditor voor de iPhone met een paar handige shortcuts in het toetsenbord verwerkt. De vraag komt al snel op: moet Apple deze trucs overnemen in het volgende iOS? In de simpele app kan je vanaf de spatiebalk naar letters op het toetsenbord vegen om snel naar het volgende woord te gaan, het huidige woord te selecteren, of om tekst te kopiëren of te plakken. Met extra knoppen kan je meteen delen op sociale netwerken en de betekenis van woorden opzoeken.

SwipeType schrijvenHet laatste is misschien een beetje raar als je zelf een tekst schrijft, maar kan wel weer logisch zijn als je een tekst naar SwipeType kopieert. De app leent zich uitstekend voor dat soort doeleinden. Zo open je met een van de knoppen boven het toetsenbord een in-app browser om een tekst op te halen vanaf een site. Daarentegen heeft de app geen mogelijkheid om teksten in de app op te slaan en later weer eens te raadplegen. Wel kan je teksten doorzetten naar Facebook, Twitter, het prikbord-naar-URL Pastie en e-mail. SwipeType is dus niet echt een tekstverwerker.

Shortcuts gebruiken in SwipeType is even wennen. Kopiëren en plakken zullen je bekend voorkomen: spatie-c en spatie-v. Je gaat naar het vorige woord met spatie-h, naar het volgende met spatie-j. Met k en l naar de vorige en volgende letter, en met de a selecteer je alle tekst, die je met x kan knippen. Met de q als eerste letter, scroll je naar het begin van de tekst, met de m ga je naar de laatste. Spatie-z maakt je laatste wijziging ongedaan, spatie-y zet hem terug. Met spatie-s tenslotte, selecteer je het woord waar je cursor bij staat. Geen van de bewegingen staat het normale typen in de weg en de app reageert adequaat op de opdrachten.

SwipeType mogelijke shortcutsEr is goed nagedacht over de snelkoppelingen. Zolang je ze niet weet, kan je het knopje shortcuts boven het toetsenbord raadplegen – maar ze zijn snel onder de vingers te krijgen. Deels omdat de letters overeenkomen met shortcuts op een pc of Mac, deels omdat knoppen op logische plekken zitten. De s voor de kleine selectie naast de a voor het alles selecteren, de q en m als eerste en laatste letter voor het begin en het einde.

Zo doordacht als de snelkoppelingen geplaatst zijn, zo willekeurig staan de knoppen boven het toetsenbord gerangschikt. Deelfuncties, de opties, Pastie, e-mail staan door elkaar, maar na een swipe kom je nog bij handige functies als browsen, naar een bepaalde regel springen, woorden vervangen en de betekenis opzoeken. De Clear-functie om de tekst te verwijderen zónder ongedaan maak-mogelijkheid, staat er gewoon midden tussenin. Verder zijn de opties de moeite waard om te bekijken. Daar heb je de mogelijkheid het lettertype te veranderen, tekstlijnen toe te voegen en vooral handig: autocorrectie aan te zetten.

Je moet veel typen en snel willen typen op de iPhone om profijt te hebben van SwipeType. De app is niet op alle punten doordacht, maar overtuigt met shortcuts die welkom zijn in elke applicatie.

Downloaden: SwipeType (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 augustus 2012, 20:10
Categorie Diensten
Onderwerpen overswipe, schrijven, Siri Shortcuts, snelkoppeling, typen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.