Summly: nieuwsapp voor haastige lezers van 17-jarige ontwikkelaar

Summly is een nieuwsapp die automatisch artikelen samenvat. De app gebruikt natuurlijke taalverwerking en slimme technologie om de meest interessante artikelen te achterhalen en samen te vatten.

summly_iphoneSummly is een fraaie nieuwe iPhone-app, gemaakt door de 17-jarige Nick d’Aloisio. De app bestond al een tijdje, maar is nu compleet opnieuw geprogrammeerd. Summly vat het nieuws samen door artikelen in te korten. Dit gebeurt automatisch door gebruik te maken van natuurlijke taalverwerking en technologie van het Stanford Research Institute. De computer bepaalt welke nieuwsartikelen belangrijk zijn en zet ze om naar stukjes tekst die op het scherm van de iPhone te lezen zijn, zonder dat je hoeft te scrollen. De 17-jarige ontwikkelaar heeft zijn schoolcarrière aan de kant gezet om zich helemaal te kunnen focussen op Summly. Maar er ging wel iets aan vooraf: op zijn vijftiende begon Nick al met Summly en werd één van de jongste ondernemer die durfkapitaal ontving.

Summly is een concurrent van Circa, de app die je sinds half oktober op je iPhone kunt installeren. Bij Circa zit er een redactieteam, die de nieuwsartikelen samenvoegt tot quotes, feiten en korte stukjes. Bij Summly komt er geen mens aan te pas. Je moet in één oogopslag uit de samenvatting kunnen afleiden wat je moet weten. Nick is dan ook geen voorstander van de aanpak van concurrent Circa, waar je omlaag moet scrollen om het volledige verhaal te begrijpen. Bij Summly staat alles op één scherm en veeg je zijwaarts om de volgende hapklare artikelsamenvatting te zien. Die bevat soms zinnen die uit hun verband zijn gerukt, zodat je niet teveel moet letten op nette zinsstructuren en kloppende verwijzingen. Hoofdzaak is dat je in hoofdlijnen meekrijgt waar het ongeveer over gaat. Dat je daarbij onjuiste conclusies trekt omdat de context ontbreekt, moet je maar op de koop toe nemen. Dubbeltap je op een artikel, dan krijg je een uitgebreider stuk te zien en als je omlaag veegt krijg je het hele artikel in beeld. Door op een artikel te drukken krijg je deelopties in beeld.

Elk artikel is voorzien van een plaatje en een vermelding van de bron, maar geen duidelijk linkje naar het originele artikel. Wat me ook opviel is dat je de volgorde van de onderwerpen op de frontpage niet kunt veranderen. Je kunt bijvoorbeeld wel ‘Sports’ en ‘Entertainment’ uitvinken om te zorgen dat de trefwoordcategorie ‘Apple’ hoger komt te staan, maar je bent niet vrij om met de blokken te schuiven. Voeg je een eigen categorie toe op basis van een trefwoord, dan komt die bovenaan de lijst te staan. Elke 30 minuten wordt de inhoud van de standaard aanwezige categorieën vernieuwd. Maak je zelf een categorie op basis van trefwoorden, dan wordt die elk uur vernieuwd. Binnen elke categorie geef je aan welke bronnen je wel en niet wilt zien.

summly iphone 1   summly iphone 2

Net als in andere nieuwsapps vind je categorieën zoals Verkiezingen 2012, Wereldnieuws en Zakelijk. Deze categorieën zijn nog Engelstalig, net zoals alle artikelen in de app, terwijl de App Store-omschrijving wel een Nederlandstalige versie belooft. Sommige teksten, knoppen en instellingen zijn wel vertaald naar het Nederlands. Maar als je als app toch alleen nieuws in het Engels gaat aanbieden, kun je net zo goed de rest ook Engelstalig houden.

Downloaden: Summly (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2012, 16:05
Categorie Nieuws
Onderwerp summly

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.