Sudovaria: pittige Nederlandse Sudoku-app

Sudovaria is een Nederlands iPhone- en iPad-spel met vijftien moeilijke Sudoku-puzzels die steeds een laag bovenop het basisspel leggen.

Sudovaria header iPhone iPad Sudoku-appHet is niet heel moeilijk een gemene deler te vinden in de allereerste iPhone-spellen die in de App Store uitkwamen. Sudoku, dat was het toverwoord in de eerste maanden vanaf juli 2008. Het ene na het andere spel met de cijferpuzzels kwam uit en die trend hield nog enige tijd aan. Inmiddels is de App Store onvoorstelbaar gegroeid en de Sudoku in ruchtbaarheid gekelderd, maar dat wil niet zeggen dat de cijferpuzzel is verdwenen. Sudovaria is een Nederlandse iPhone- en iPad-app die de uitdaging voor fervente puzzelaars wat opschroeft.

Een normale Sudoku met ‘gewoon’ negen vakjes waarin elke keer maar één keer hetzelfde cijfer in een rij of kolom mag voorkomen, vind je niet in Sudovaria. Daar zoek je vergeefs naar. Het spel is verdeeld in drie niveaus met elk vijf speelvelden die steeds een andere uitdaging bieden. De eerste op beginnersniveau heet Identieke Tweelingen en biedt maar liefst al vier gekleurde vakjes in het bord waarop de cijfers 1 tot en met 9 maar één keer mogen voorkomen. Naast de al traditionele horizontale en verticale lijnen waarop niet gedubbeld mag worden dus. En dat is dan nog de eenvoudigste Sudoku in het spel. Als je er echt niet uitkomt, kan je de rest van de puzzel laten oplossen in het infoscherm bij een puzzel.

In de scores van Sudovaria worden je snelste en traagste tijd bijgehouden per niveau. Ook zie je de gemiddelde tijd dat je over de puzzels in het niveau doet en hoeveel je er hebt opgelost. Qua puzzels en die statistieken valt er weinig op het spel af te dingen: leuk gedaan.

Sudovaria puzzels om te kiezen Sudoku vierkant percentage

Helaas lijkt de app niet echt goed te hebben gekeken naar alle Sudoku-apps van weleer. Het heeft in ieder geval geen lering getrokken uit wat wel en niet lekker werkt met het invoeren van cijfers. Onder het Sudoku-veld, dat overigens niet de gehele schermbreedte benut en groter had kunnen zijn, vind je de knoppen 1 tot en met 9 en een gum, aantekenknop en ongedaan maken-knop. Helaas kan je de cijfers niet slepen naar hun vakje toe, maar geeft een vakje zelf ook niet echt feedback. Je drukt erop en drukt vervolgens op het cijfer, maar de app geeft geen goede indicatie waar het cijfer terecht komt. Daarnaast benut de applicatie ook het scherm van de iPhone 5 en iPod touch 5th gen niet. Het bedienen gaat daarom een beetje stijf en priegelig. Het kon speelser, leuker en makkelijker. Misschien niet veel uitdagender.

Downloaden: Sudovaria (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 mei 2013, 20:30
Categorieën Games, Nederlandse apps
Onderwerpen puzzel, sudoku

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.