Subtiel randen aanbrengen in de foto’s met gratis Vignettr

Met Vignettr bepaal je zelf hoe donker de rand van een foto moet zijn en tot hoe ver die donkere rand komt. Het vergt wat meer tijd dan iPhone-apps als Instagram en qbro, maar het resultaat is uniek.

Vignettr iPhone app voor donkere randenHet is een trucje dat wordt gebruikt door veel fotografen: een foto ‘vignetteren‘. Daarbij maak je de randen van een foto donkerder om het midden er beter uit te laten komen. Zo voeg je relatief eenvoudig veel drama toe aan een foto. iPhone-apps met fotofilters, zoals Instagram en qbro bieden vignettes al in allerlei kleurenfilters, maar daarbij zit je vast aan een kleurenpalet en bovendien is de subtiliteit ervan vaak ver te zoeken. Met het tijdelijk gratis Vignettr voor de iPhone doe je het subtiel.

De applicatie heeft een gelikte interface waarin je even moet zoeken naar de functies, omdat het de uitleg ontbeert ten bate van de strakke interface. Na het opstarten laad je een foto. Daarna tref je aan de bovenkant van het scherm in elke hoek drie grijze puntjes. Er staan bovendien twee sliders aan de onderkant van het scherm. Daarmee bepaal je hoe ver de zwarte rand komt en hoe donker die is. Swipe het scherm naar rechts en je komt bij de volgende functie die je met sliders in kan stellen. Ze krijgen een naamsvermelding in (hoe kan het ook anders) Helvetica maar je zal met de sliders moeten puzzelen om uit te vinden wat ze doen. Je kan onder andere het kader om de foto en de warmte van de kleuren aanpassen.

In de eerste foto die we bewerkten met Vignettr, dachten we dat we nauwelijks iets veranderd hadden, maar het resultaat bleek nét een tintje warmer dan de originele foto. Geoefende fotografen zien de verschillen ongetwijfeld beter.

Dan terug naar de grijze puntjes bovenin het scherm: met de drie aan de rechter kant kun je alsnog kiezen uit vijf verschillende vooraf ingestelde filters. Die veranderen echter alleen de kleuren en niet de formaten van de rand of de transparantie van de vignettes. Je zult dus zelf moeten puzzelen en dat neemt wat meer tijd in beslag dan eenvoudig een kleurenfilter uit qbro toepassen. Het resultaat is echter wel veel meer van jezelf en je kan er een foto nét even fraaier mee laten uitkomen.

Downloaden: Vignettr (tijdelijk gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 mei 2011, 20:15
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotofilters, fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.