Spool: sla video’s en artikelen op voor offline gebruik op de iPhone

Spool voor de iPhone, iPod touch en iPad gaat verder waar Instapaper en Read It Later gebleven waren. Het laat je niet alleen geschreven artikelen, maar ook foto's en video's voor eigen offline gebruik opslaan in een iPhone-app.

Spool iPhone iPad Read It Later Instapaper met video'sInstapaper en Read It Later werden er groot mee: artikelen op het internet opslaan voor later, offline gebruik. Spool neemt dat principe een stap verder. Het laat je webpagina’s, video’s, foto’s en slideshows markeren in je browser van je computer of op je iPhone. Die worden vervolgens ingeladen in de Spool-app voor de iPhone. Een gratis te gebruiken applicatie en cloud-service met 8000 MB aan ruimte. Afhankelijk van het type content, kun je die streamen vanuit Spool of downloaden op de iPhone en geschikt maken voor offline gebruik.


Om webpagina’s met hun inhoud te gebruiken in de applicatie Spool, heb je een bookmarktool nodig voor je internetbrowser. Die kan je downloaden op getspool.com, de website waarop je eveneens je opgeslagen bestanden kan terugkijken. Je kan pagina’s ook opslaan vanuit Safari op de iPhone. De app legt je in korte stappen uit hoe je daarin een bookmark aanmaakt waarna je pagina’s in Spool laadt. Omdat Spool een beginnende dienst is, zijn er nog niet veel externe apps die de dienst ondersteunen. Maar dat kan wel eens snel veranderen: Spool heeft de ingrediënten voor succes aan boord. Het is gratis te gebruiken, biedt bijna 8 GB aan ruimte en ondersteunt meerdere platformen. Zo is de applicatie universeel en ook op de iPad te gebruiken. Er is eveneens een app voor Android.

Nadat je een pagina hebt ‘gespoold’ vanuit een browser of Safari, berekent Spool het bestand om binnen te halen. De bestanden worden opgehaald als je Spool opent en staan in een wachtrij opgesteld onder de Queue-knop bovenin de app. Als je die lijst aantikt, worden bestanden klaargestoomd voor gebruik in Spool. Bij foto’s, slideshows en artikelen is het geen enkel probleem om iets offline op te slaan, bij video’s is het afhankelijk van de bron. In verband met rechten, slaat Spool bijvoorbeeld geen YouTube-video’s op. Die kan je alleen bekijken als je een internetverbinding hebt. Video’s van bronnen die wel een Save-optie bieden, kunnen wel opgeslagen worden. Spool gebruikt er een techniek voor die ze zelf vergelijkt met opnemen als een videorecorder. Als een video 24 minuten duurt, duurt het verwerken ervan ongeveer ook zo lang. Na bestanden in de Queue te zetten, hoef je daar niet actief op te wachten. Middels pushberichten laat de app weten wanneer ze voor je klaarstaan.

Spool kan gelinkt worden met Dropbox om bestanden heen en weer te sturen en als je bestanden graag wilt aankondigen, kan dat op Twitter en Facebook. Het laatste netwerk heeft ook nog een andere rol. Door Spool te koppelen aan Facebook, kan je met de deelfuncties een bestand ook naar de ‘spool’ van vrienden sturen. Diegene kan het bestand in zijn of haar Spool dan naar eigen keuze ook opslaan voor offline gebruik. Voordat je Spool kan gebruiken, heb je wel een eigen account nodig bij de dienst.

De app zelf ziet er fraai uit met een donkergrijs-groene kleurstelling en is gemakkelijk in gebruik. Met het middelste tabblad zie je opgeslagen bestanden die je kan openen. Als je er overheen swipet, komen opties in beeld. Daar zie je de download voor offline-gebruik knop, deelknop en overige instellingen. Je kan een bestand favorieten, archiveren om ruimte te maken, mailen, de link ervan kopiëren, direct naar het origineel gaan of het bestand definitief verwijderen.

Is er bij zo’n vrijgevige, gulle gratis dienst geen addertje onder het gras? Nou, misschien. Zodra je een bookmarktool voor je browser installeert, krijg je de melding dat de tool al je gegevens van al je websites langs ziet komen. In de veelgestelde vragen is echter te lezen dat Spool geen toegang heeft tot besloten informatie achter een naam en wachtwoord en dat het alleen de data van websites die je in Spool opgeeft, uitleest.

Downloaden: Spool (gratis, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.