SOS4US: Nederlandse app meldt noodsituatie aan vrienden en buren

SOS4US voor iPhone en Android is een Nederlandse alarm-app waarmee je snel buren, vrienden, collega's en familie kan inlichten in nood.

SOS4US iPhone Android noodoproep-appAls je plotseling iets ernstigs overkomt, ben je eerst verbijsterd. Dan word je snel en kort geholpen door een soort koelbloedigheid, voordat de paniek en het inzicht in wat er precies is gebeurd inslaan. De nieuwe Nederlandse iPhone-app SOS4US wil een soort reflex worden bij alarmsituaties. Bij een diefstal, brand, geweldsdelict of medisch probleem kan je de applicatie aanwenden om een groep vrienden, buren, collega’s of familie meteen in te lichten.

Dat gaat niet onhandig via een telefoontje aan een centrale, maar middels een groepsbericht dat je uitstuurt. Zo bespaar SOS4Us meteen op een abonnement of andere onkosten. Je betaalt feitelijk eenmalig 1,79 euro voor een handige berichten-app voor noodgevallen.

Groepen samenstellen

Je kan verschillende groepen samenstellen met contactpersonen. De app dringt erop aan dat je groepen inricht op de plaats waar je bent. Ben je op het werk, dan doe je vooral een beroep op collega’s. Thuis omring je je door buren en op weer andere locaties heb je misschien liever vrienden om je heen. In het hoofdmenu zie je een grote cirkel die de huidige groep vermeldt, die is samengesteld op basis van de locatie. Daaronder druk je op een van de groene categorieën om een noodsignaal uit te sturen: brand, medisch, geweld of diefstal. In die volgorde. Als je de melding na een bevestigingsvraag uitstuurt, kan je de de lijst met namen bekijken op een overzichtspagina.

SOS4US SOS bericht versturen iPhone-app SOS4US overzichtpagina melding

Reactie

Na een pushbericht voorzien van alarmgeluid kunnen ontvangers van de melding laten weten dat ze wel of niet komen. De resultaten zie je terug in de overzichtspagina van de app. Op dezelfde pagina kan je als verzender van de melding ook het noodgeval markeren als opgelost (bijvoorbeeld als er al genoeg mensen zijn om je te helpen) of de melding annuleren. Op de hoofdpagina voor de alarmmeldingen kan je overigens ook snel 112 bellen vanuit de app.

Cruciale fout

Op zowel iPhone als Android kost SOS4US 1,79 euro. De dienst op naam van ontwikkelaar Jose Lodge wil je dus uit de brand helpen voor een prijs, al is het wel een eenmalig klein bedrag. De applicatie maakt echter één grote fout: je ontvangers hebben de app ook nodig. Idealiter krijgen ontvangers een gewone sms met een link waarin aangegeven kan worden dat iemand onderweg is. Helaas: SOS4US gokt er liever op dat iedereen in je netwerk bereid is de applicatie óók te downloaden. Het kan wel eens de doodsteek betekenen van dit goede concept.

Downloaden: SOS4US (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 oktober 2013, 11:45
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen alarm, noodsituaties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.