Songs and Friends: test je muziekkennis op de iPhone

Wachten op de Top 2000 wordt een stuk draaglijker met de nieuwe iPhone-app Songs and Friends. Beantwoord vragen over een nummer terwijl je een sample hoort. Zowel offline als online is het spannend.

Songs and Friends voor iPhone iPod touchAls je nu alweer uitkijkt naar de Top 2000 en het bijbehorende televisieprogramma met Matthijs van Nieuwkerk, dan is Songs and Friends van de uitgever Stereoframe misschien geschikt als tussendoortje. Dat is een nieuwe iPhone-applicatie van uitgever Stereofame die je muziekkennis van de laatste zes decennia test. Het is een quiz die jou en je online of offline tegenstander een aantal vragen voorlegt. Je hoort een geluidsfragment en hoe sneller je een vraag goed beantwoord, hoe meer punten je krijgt.

Songs and Friends heeft een grote database aan nummers vanaf de jaren 1950 tot en met nu. De applicatie maakt namelijk gebruik van de enorme bibliotheek die iTunes biedt, pikt daar de populairste nummers per periode uit en legt daarover vragen voor. Voor de echte Top 2000-liefhebber lijkt het misschien eenvoudig om te beantwoorden hoe een artiest of het nummer achter het geluidsfragment heet, maar dat valt in de praktijk best tegen. In de categorie ‘de jaren 2000’ komen heel wat fragmenten langs die niet in onze eigen Top 40 hebben gestaan. Behalve een quiz is het ook een leerzame applicatie voor de muziekliefhebber dus.

Als een fragment van een liedje bevalt, hoeft de quiz niet ter plekke onderbroken te worden om het nummer aan te schaffen in iTunes. Je kan het namelijk tijdelijk toevoegen aan je winkelwagen. Na afloop van de tien vragen kun je die bekijken, zowel na een offline als online pot. Je kan online echter alleen een wedstrijd aangaan tegen vrienden van Facebook of uit je contactenlijst op de telefoon. De mogelijkheid om tegen een willekeurige tegenstander te spelen, ontbreekt helaas. Maar het online component zit ook iets anders in elkaar dan je in eerste instantie zou denken.

Je speelt de online stand namelijk om beurten. In feite speel je niet live tegen iemand, maar daag je iemand uit op zijn of haar Facebook-prikbord om dezelfde quiz af te leggen. Die quiz bestaat uit drie rondes. Na afloop van elke ronde wordt aan de hand van het puntenaantal bekeken wie de winnaar is. Hoe sneller je goed antwoordt tijdens een liedje, hoe meer punten je krijgt. Foute antwoorden leveren uiteraard niets op. Na elke ronde is het de beurt aan de ander om te spelen. Degene die dan net aan de beurt is geweest, mag bepalen met welk liedje uit het gekozen tijdperk de ander wordt ontvangen.

Offline komt het neer op het snelst drukken en het goede antwoord geven. Wie het eerst het goede antwoord geeft, krijgt de menubalk met mogelijke antwoorden te zien. In die tijd belet je de ander van een antwoord geven. Dat werkt minder fijn dan de online-variant. Soms wordt de titel van een nummer al verklapt in het 30 seconden-sample van iTunes, maar meestal stelt de quiz je kennis wel degelijk op de proef.

Songs and Friends is een leuke en aanstekelijke manier om je muziekkennis op te testen tegen anderen. Uiteraard is het wel nodig je tegenspelers er eerst van te overtuigen om de app te downloaden, maar dat valt Songs and Friends zelf moeilijk aan te rekenen.

Downloaden: Songs and Friends (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juni 2011, 20:35
Categorieën Games, Muziek
Onderwerp muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.