SnelTrein: nieuwe Nederlandse treinapp wordt steeds duurder

De nieuwe Nederlandse app SnelTrein wordt steeds duurder, totdat niemand de app meer koopt. Ontwikkelaar Innovatio laat gebruikers de prijs van SnelTrein bepalen.

sneltrein-appDe Groningse ontwikkelaar Innovatio heeft een nieuwe app uitgebracht: SnelTrein. Het werd wel eens tijd voor een nieuwe Nederlandse treinapp, want bij de meest bekende app Trein staan de ontwikkelingen een beetje stil; initiatiefnemer Dennis Stevense zit tegenwoordig in Sacramento, bij een bedrijf dat content managementsystemen bouwt. SnelTrein wil de toppositie van Trein overnemen en doet dat met een app die nog niet zo intuïtief is (later daarover meer in een uitgebreidere bespreking van de app), maar die wel gebruik maakt van een bijzonder businessmodel: SnelTrein wordt elke dag duurder.


Innovatio zegt op een missie te zijn om de wereldwijde appeconomie te genezen. Apps worden namelijk niet op de juiste waarde geschat, aldus de makers. SnelTrein zal op de eerste dag worden aangeboden voor €0,89 en gaat daarna elke dag in prijs omhoog. Een week lang gaat Innovatio de Nederlandse verkoopcijfers van SnelTrein publiceren. Wanneer niemand de app meer wil kopen, stopt het bedrijf met de prijsverhogingen. Vervolgens gaat Innovatio aan gebruikers vragen om de intrinsieke waarde van de app in te schatten. In begrijpelijker Nederlands: wat is de app waard in je dagelijkse leven, als je het vergelijkt met alledaagse producten? Is het makkelijker plannen van een treinreis je net zoveel waard als een kratje bier of een bioscoopkaartje? Gebruikers van de app stemmen mee via een Facebook-poll en bepalen de prijs die het best past bij de app.

sneltrein-utrechtZelf weet Innovatio nog niet of het idee gaat werken. Wel weten ze, dat fans van het eerste uur de app voor de lage introductieprijs in bezit hebben gekregen. Consumenten bepalen zelf mee hoe duur de app uiteindelijk moet worden en gaan misschien meer beseffen wat het kost om een app te ontwikkelen. Innovatie mikt met de app op mensen die best voor apps willen betalen, als ze maar niet worden lastiggevallen met in-app aankopen of banners. Toch zullen dat vooral mensen zijn, die toch al wel beseffen hoeveel tijd en geld er in het maken van een goede app gaat zitten. Eigenlijk is het dan wel leuk om weer terug te verwijzen naar Trein: die app is altijd populair geweest en mensen hadden geen enkel probleem om er geld voor te betalen. Iets soortgelijks kun je zeggen over WhatsApp: ook onafgebroken populair, omdat het blijkbaar aan een behoefte voldoet. Ook al zijn er voldoende gratis alternatieven om onderling berichten uit te wisselen, mensen blijven bereid om €0,89 te betalen voor WhatsApp Messenger. Of Tweetbot: niet de goedkoopste, maar wel de meest gewaardeerde Twitter-app, waar mensen zonder morren €2,69 voor betalen.

Innovatio hoopt dat andere appmakers het idee kopiëren, maar ze waarschuwen ook dat de aanpak alleen werkt als je een écht goede app hebt. De vraag is alleen: is SnelTrein zelf een zodanig handige app, dat mensen best bereid zijn om straks een paar euro te betalen?

Downloaden: SnelTrein (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.