Slaap Lekker: Nederlandse iPhone-app helpt bij slaapproblemen

Slaap Lekker is een iPhone-app die je adviseert en tips geeft om beter te slapen. Ook kun je een Dagboek in de applicatie bijhouden waarin je invoert hoe lang en vast je slaapt.

Slaap Lekker VGZ iPhone applicatie bij slaapproblemenKen je dat? Nog even snel de iPhone erbij pakken om Twitter te checken als je net in bed ligt? En dat je dan toch ook maar even de laatste aanbiedingen bekijkt in AppShopper en de App Store op updates controleert? Naar fel licht kijken net voor het slapen gaan, komt je nachtrust beslist niet ten goede. De zorgverzekeraars VGZ, IZA en IZZ hebben samen de app Slaap Lekker uitgebracht, waarmee je je slaapgedrag kan bijhouden en tips krijgt om beter te slapen.


Je hoeft geen lid te zijn van een van de drie zorgverzekeraars om gebruik te kunnen maken van deze app. In het introscherm kun je ook voor ‘Andere zorgverzekeraar’ kiezen, waarna je zonder het invullen van gegevens wordt doorgestuurd naar het hoofdmenu met zes grote knoppen. Met het Dagboek houd je slaapgedrag bij, Voortgang laat statistieken zien, met Instellingen kun je een dagelijks dagboek-alarm zetten en Tips, Oefeningen en Opdrachten moeten je helpen om je slaap te verbeteren.

Het bijhouden van je slaap in het dagboek gaat handmatig, anders dan bij bijvoorbeeld Sleep Cycle dat van zichzelf je slaapgedrag vastlegt. Met het plusje in het Dagboek vul je de gegevens van het slapen vannacht in. Wanneer ging je slapen, wanneer werd je wakker, wanneer ging je uit bed en hoeveel momenten was je wakker? Dat zijn de vragen die er centraal staan, allemaal te beantwoorden met tijdstippen. Tenslotte kan je eigen slaapkwaliteit beoordelen met een smiley van heel goed naar heel slecht. Onder de hoofdmenu-knop Voortgang zie je hoeveel je hebt geslapen elke dag en hoe fijn je sliep.

De tips, oefeningen en opdrachten in de applicatie zijn talrijker dan hier is op te sommen. Ze variëren van meisjesnamen verzinnen met elke letter van het alfabet, tot het inlassen van een dagelijks piekermoment zodat je in bed niet wakker hoeft te liggen van je kopzorgen. Andere tips die in meerdere varianten terugkomen, zijn onder andere het zorgen van een goede temperatuur in de slaapkamer en een raam open zetten zodat je buitengeluiden hoort. Als je echt niet kan slapen, wordt geadviseerd uit bed te stappen en iets anders te doen totdat je slaperig bent. Tegen hardnekkige slaapproblemen wordt zelfs yoga in de strijd gegooid.

Slaap Lekker gaat overigens niet perse samen met Sleep Cycle. Die app berekent je slaapvastheid als je de iPhone naast je hebt liggen. Slaap Lekker adviseert zoveel mogelijk techniek uit te zetten of ver weg van je te leggen als je een goede nachtrust wilt genieten.

Downloaden: Slaap Lekker (gratis)

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.