Silent Text 2 beschermt privacy bij berichten sturen, tegen een prijs

Silent Text 2 is een iPhone berichten app die je privacy wil waarborgen, maar dat komt tegen de forse prijs van 9,99 dollar per maand.

Silent Text 2 iPhoneSilent Circle, een initiatief dat apps ontwikkelt om je te beschermen tegen afluisteren en meekijken tegen bijvoorbeeld overheidsdiensten als de NSA, heeft Silent Text 2 uitgebracht voor iPhone en iPad. Het is een nieuwe versie van het al langer verkrijgbare Silent Text en laat zich apart downloaden. Silent Text 2 voert een iOS 7-stijl uiterlijk dat de voorganger nog ontbeerde en is behalve voor chats, ook geschikt voor het uitwisselen van bestanden. Het is een van de apps die KPN wil aanbieden om de privacy van gebruikers te waarborgen.

In februari dit jaar werd duidelijk dat de Nederlandse telecomprovider in zee wil gaan met Silent Circle, waarbij je de apps Silent Phone en Silent Text zou kunnen gebruiken voor 10 euro per maand. Dat is de prijs die je ook los betaalt om Silent Text 2 te gebruiken buiten KPN om. Silent Text 2 is in de App Store gezet als aparte, nieuwe app. In een blogpost maakt Silent Circle duidelijk dat het met beveiligingsverbeteringen te maken heeft.

“De beveiligingsalgoritmen die we gebruikten, werden ontwikkeld met het idee dat beide gesprekspartners beide tegelijk op het netwerk zitten. Maar dat is in veel gevallen niet zo op mobiel. Idealiter moet je direct beveiligde berichten kunnen versturen zonder dat je hoeft te wachten op antwoord van de ander, maar dan wel met het behoud van de beveiliging. Dat hebben we nu gedaan.”

In de blogpost gaat Silent Circle in op de technische aspecten van die beveiliging. De beveiliging van het bericht dat onderweg is naar de ontvanger, werd in het bijzonder onder handen genomen. In de originele Silent Text kreeg je nog een pushbericht om een bericht op te halen van de ontvanger; dat is nu niet meer nodig. Je kan een bericht in je eigen tijd lezen, zoals je gewend bent van andere berichtenapps.

Silent Text 2 iPhone chat Silent Text 2 iPhone zwart

In Silent Text 2 verstuur je berichten, documenten, foto’s, video’s, locaties en contactadressen. Je kan instellen hoelang berichten gelezen kunnen worden door de ontvanger, vergelijkbaar met Telegram. Tijdelijke berichten worden in de app aangeduid met een vlammetje. Ook kan je berichten bij de ander net zo makkelijk verwijderen als op je eigen apparaat. Silent Text 2 stelt verder dat je contactenlijst veilig wordt opgeslagen in de app en dat je veilig bestanden tot 100MB groot kan versturen. Op dat laatste vlak biedt Silent Text 2 iets extra’s tegenover de veel goedkopere alternatieven Threema en Surespot, die eveneens berichten voorzien van end-to-end encryptie waardoor niemand anders dan jij en de ontvanger de berichtinhoud moeten kunnen zien. Het verschil in beveiliging tussen die chatapps en Silent Text 2 is lastig na te gaan. Wel zijn Surespot en Silent Text 2 opensource, zodat de beveiligingscode door iedereen kan worden ingezien en getest. Threema heeft afgeschermde code, waardoor je de betrouwbaarheid van de app maar moet aannemen van de Zwitserse ontwikkelaar.

Downloaden: Silent Text 2 (gratis, $9,99 per maand, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 mei 2014, 12:29
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen privacy, silent circle, tekst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.