Shades of Grey: zwart-wit foto’s schieten met slimme iPhone-app

De iPhone-app Shades of Grey speelt handig in op de bestseller Fifty Shades of Grey, maar heeft niets met het boek vol seks te maken. Het is een app waarmee je simpel en fraai zwart-wit foto's kan maken.

Shades of Grey zwartwit fotografie iPhone-appShades of Grey als naam van een iPhone-app waarmee je eenvoudig foto’s in verschillende grijstinten kan schieten. Het riekt naar slimme marketing. Terwijl het boek Fifty Shades of Grey met zijn ongelooflijk seksuele lading overal de verkooplijsten aanvoert en de media haalt, ontwikkelde Vadim Kokhnovitch een foto-app met de slimme naam. De vraag is natuurlijk: wat was er eerder, de app of de naam van de app? En: is de app een beetje goed?

Shades of Grey iPhone iPod touchGeloof het of niet, maar Shades of Grey is niet alleen maar een app die slim inspeelt op de grote boekenhype. Het is daadwerkelijk een aardige applicatie om van kleur onttrokken foto’s mee te maken. Na de vraag Shades of Grey – which one is yours? op het openingsscherm, kom je in de interface van de toepassing terecht die maar één scherm groot is. In het midden tref je een vierkant kader aan waarin je ziet wat voor een foto je maakt. Twee dingen zijn zeker: je kan geen andere vorm foto kiezen en veel kleur zit er niet in.

Met een slider onderaan het scherm kan je de tint van de kleur in beeld veranderen. De balk bevat, als je goed kijkt, een subtiele kleurenovergang van groen, naar blauw naar rood en als je de slider verschuift, zie je de kleurtint van de foto veranderen. Maak een foto in een donkere omgeving en de kleur ligt bijna als een laag over de foto heen, maak een foto in een lichtere omgeving en je ziet de kleurtinten zacht terugkomen in de foto. Foto van een straat? Zet de slider op groen en alles is zwart-wit, behalve de struiken en de bomen.

Voorbeeld Shades of Grey iPhone-appWat opvalt aan de camera, is dat de contrastvorming goed is. Daardoor kan je makkelijk krachtige zwart-wit foto’s maken. Het verschil met het zwart-witte Instagram-filter achteraf toepassen op een kleurenfoto, kan bijna niet groter. Shades of Grey betaalt zich hierin wel uit. De foto rechts is een test gemaakt met de iPhone 5, om een indicatie te geven van de kwaliteit.

Er zijn amper andere opties dan het nemen van een foto met de centrale knop onderin beeld en de slider bedienen, maar de functies die er zijn, zitten op de juiste plek. Linksboven kan je de flits in- en uitschakelen en rechtsboven schakel je tussen de voor- en achtercamera. Een pluspuntje voor de duidelijkheid van de opsla- en deelknoppen in de onderhoeken van de app: zó moeten die eruit zien. Links een pijltje naar een bakje voor het opslaan, rechts een pijltje uit het bakje om het te delen. Helaas kan je daarbij alleen Facebook voorzien van jouw favoriete grijstinten.

Downloaden: Shades of Grey (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2012, 14:28
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.