Schrijfcarrousel: Nederlandse iPhone-app tegen writers block

De iPhone-app Schrijfcarrousel moet je helpen tegen een writers block. Freerk Teunissen geeft je allerlei opdrachten van tien minuten.

Schrijfcarrousel iPhone liggendStaar je totaal inspiratieloos naar dat lege wit in je tekstverwerker? Onder de noemer School voor Schrijftraining biedt de Nederlander Freerk Teunissen al een tijdje inspiratiekaarten tegen een writers block. Nu heeft hij ook de app Schrijfcarrousel voor de iPhone en iPad touch uitgebracht: een app waarin je doormiddel van opdrachtkaarten prikkelende ideeën krijgt om een tekst anders aan te pakken en aan de hand daarvan uiteindelijk je tekst anders, beter of sneller af moet krijgen.

Schrijfcarrousel is opgedeeld in twee onderdelen: kaarten voor als je maar niet aan een tekst weet te beginnen, of kaarten die je er gaandeweg een artikel doorheen moeten slepen. In beide gevallen zijn de verschillende adviezen verborgen in een kring kaarten waar je doorheen kan vegen. Selecteer een kaart en je krijgt de opdracht die erachter schuilt. De opdrachten vragen steeds tien minuten van je tijd.

Schrijfcarrousel menuAls je halverwege een tekst bent, kan je bijvoorbeeld de kaart Alineavrijheid trekken uit de kaartenkring. Die laat je een alinea uit je tekst herschrijven met een tijdschrift in gedachten. De alinea pak je er willekeurig uit en voordat je schrijft, leg je eerst de essentie van de alinea vast. De zin die dat oplevert, moét je in de tijdschrift-alinea verwerken.

Zo kan de opdracht ook nog een flinke uitdaging zijn. Dan zijn tien minuten krap en moét je wel schrijven. Precies de gedachte achter de opdrachten: je geeft je brein geen mogelijkheid om van tevoren te censureren en moet met je eerste ingeving aan de slag. Het enige dat resteert is zelfdiscipline.

Downloaden: Schrijfcarrousel (€2,69, universele app, vanaf iOS 5.1)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2012, 16:41
Categorieën Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerp schrijven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.