Rollercoaster Tycoon 4 Mobile uitgekomen voor iPhone en iPad

Rollercoaster Tycoon 4 Mobile voor iPhone en iPad is uitgekomen! De pretpark simulatie kost 2,69 en zit helaas bomvol in-app aankopen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Rollercoaster Tycoon 4 Mobile iOSAtari heeft de langverwachte pretparksimulatie Rollercoaster Tycoon 4 Mobile uitgebracht op de iPhone en iPad. Het is geen remake van de oudere games die voor de pc zijn uitgekomen, maar een totaal nieuw spel. Je kan je pretpark inrichten met meer dan 50 attracties en 20 achtbanen, die je natuurlijk ook weer zelf kan ontwerpen. Wel werkt het spel op een freemium-manier. Je speelt nieuwe materialen en bochten vrij naarmate je verder komt in het spel. Atari beweert dat je al ‘voor 5 euro aan in-app aankopen’ krijgt bij het kopen van de game.


Ondanks de aanpak van freemium-games, kost Rollercoaster Tycoon 4 Mobile 2,69 euro in de App Store. Al in de introductie van het spel krijg je ingewreven dat je niet langer oneindig kan doorspelen in het spel en even bijleent van de bank als je geld tekort komt. “Meestal gebruik je geld, maar soms kan je de bouw van een constructie versnellen door tickets te gebruiken”, is in het Engels te lezen in de inleiding. De klassieke zinsconstructie ‘Linda heeft gekocht een ijsje’, kom je nu niet tegen.

RCT4M ingezoomde achtbaan

Geen retro-ervaring

Het verdienmodel van Rollercoaster Tycoon 4 Mobile is niet de enige vernieuwing ten opzichte van de originele games voor de pc. Je kan je via Facebook en Game Center aanmelden om blauwdrukken van achtbanen te delen met vrienden en er zijn online leaderboards waarop je kan pochen met de omzet van je pretpark. Nieuw is ook de aankleding van het spel. De game is geen trip down memory lane naar de pixelige tekenstijl en geluidseffecten van weleer. Anno 2014 heeft RCT een vriendelijker, ronder uiterlijk gekregen. Zo leidt een getekende dame je door de basisprincipes van het spel en word je verder aan missies geholpen door een opgetutte ‘soccer mom’ die precies weet wat er in de hoofden van de bezoekers omgaat.

Ook nieuw: onder het spelen klinkt herhaaldelijk een elektrische gitaar in de achtergrondmuziek. Die muziek is wel zo monotoon, dat we hem al snel uitschakelen. Je krijgt de vertrouwde draaimolenmuziek of een van de andere bekende geluidseffecten er niet voor terug. Zelfs het geluid van achtbanen ontbreekt! Als je op zoek was naar een retro-ervaring, kan je wel eens bedrogen uitkomen.

Achtbanen bouwen

RCT4M achtbanen bouwen stukken kopenIn de basis is Rollercoaster Tycoon niet veranderd. Je bouwt nog steeds een pretpark met kraampjes om geld te verdienen, attracties en natuurlijk achtbanen. Dat gaat gelukkig op een makkelijke manier. Je hebt vier pijltjes en een centrale rechtdoorknop links in beeld om de richting en de hoogte van het volgende achtbaanstuk mee te bepalen. Dat zet je vervolgens neer met het helmpje rechts, waarbij je ook het laatste onderdeel verwijdert en tussen de onderdelen kan schakelen. Onderin beeld zie je hoeveel tickets en hoeveel geld het bouwen van een achtbaan je kost. Je kan extra dure add-ons kopen voor veel geld en tickets om je achtbaan verder op te leuken.

En dan volgt de deceptie: het wachten op de bouw. De eerste achtbaan duurt dat 15 seconden, maar het is natuurlijk goed voor te stellen dat het bouwen al erg snel erg lang gaat duren – freemium-games verdienen immers geld aan spelers die processen willen versnellen.

https://www.youtube.com/watch?v=LCpMTaozlqw

Lang gewacht, te weinig gekregen

Al sinds de allereerste simulatiegame op de iPhone en iPad, roepen spelers om een touchscreenversie van Rollercoaster Tycoon. We kunnen ons niet heugen wanneer de naam voor het eerst viel in de reacties op deze site en hoe vaak hij terugkwam bij besprekingen van andere games.

Rollercoaster Tycoon 4 Mobile voldoet aan bijna alle standaarden van moderne bouw- en managementspellen sinds het Facebook-tijdperk. Het heeft een vriendelijke uitstraling en een toegankelijke interface. Je kan andere pretparken bezoeken en achtbanen uitwisselen. Maar tegelijk is Rollercoaster Tycoon 4 Mobile nog veel meer niét. Het is geen trouwe remake van de originele delen. Het is geen spel waarin je lekker een middagje door kan bouwen aan je park. Het ontbreekt aan sfeervolle geluidseffecten en ook de verschillende scenario’s van de originele games ontbreken. Het is bitter om te constateren dat Atari na zo lang wachten, zoveel kansen laat liggen.

Downloaden: Rollercoaster Tycoon 4 Mobile (€2,69, in-app aankopen, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.