Ridiculous Fishing: verslavende Nederlandse game voor iPhone en iPad

Ridiculous Fishing voor iOS is het nieuwste Nederlandse highscore-spel van Vlambeer, en is een bijzonder en verrassend leuk visspelletje.

Ridiculous Fishing iPhone iPad highscorespel VlambeerJe zou het snel vergeten in het gamesaanbod op de iPhone en iPad de laatste tijd, maar je hoeft niet persé te rennen of te springen om aan een highscore te komen. Ridiculous Fishing is een nieuwe iOS-game van de onafhankelijke Nederlandse ontwikkelaar Vlambeer en heeft een ludiek concept. Als pleziervisser doe je elk potje steeds drie dingen: je duikt eerst zo diep mogelijk met je hengel, dan smokkel je er zoveel mogelijk vissen mee aan je lijn en als ze vervolgens in de lucht worden geslingerd, schiet je er zoveel mogelijk af.

Ridiculous Fishing verscheen in 2011 al als browserspelletje, en de weg naar de huidige game op de iPhone en iPad was een hobbelige van 2,5 jaar. Omdat een ontwikkelaar het concept rechtstreeks overnam en met Ninja Fishing ook nog succes boekte, gooide Vlambeer bijna de handdoek in de ring. Maar dat deed de ontwikkelaar niet. En zo heeft de Nederlandse ontwikkelaar een dik jaar na Super Crate Box voor de iPhone, ook haar excentrieke visspelletje voor iOS uitgebracht.

Ridiculous Fishing begin Ridiculous Fishing hengel uitwerpen

Niet alleen qua concept is het uniek. Ook de visuele stijl van het spel is bijzonder. Zo doet het spel enigszins retro en pixelig aan, maar is het dat feitelijk niet. Wel maakt de vormgeving bijzonder veel gebruik van diagonale lijnen. De visser, de golfjes in het water en de talloze vissoorten: allemaal zijn ze hoekig en lopen ze schuin af. Gemengd met het uitbundige kleurgebruik, lijkt het visspelletje niet echt op een andere game uit de App Store en dat is een prestatie in het overvolle aanbod.

Je start een potje door op het water te tikken. De hoekige hengel zet meteen het water in en je dient zoveel mogelijk vissen te ontwijken en zo diep mogelijk te gaan door de iPhone te kantelen. Als je wel een vis aan de lijn hebt, is er geen weg meer terug en moet je de hengel wel omhoog halen. Dan zet het tweede gedeelte van het spel in en gebruik je opnieuw kantelbewegingen om zoveel mogelijk vissen mee te sleuren in je vaart omhoog. Geen kwallen – die leveren minpunten op. En dan, als de vissen uit het water worden gesleurd, schieten ze de lucht in en schiet je ze neer. De waarde van de neergeknalde vissen bepaalt je buit.

Ridiculous Fishing vissen omhoog halen Ridiculous Fishing vissen afschieten

Op alledrie de onderdelen kan je flink uitleven met upgrades. Je kan investeren in betere geweren om meer vissen makkelijk mee af te schieten, koopt langere lijnen, een nieuwe encyclopedie om meer en duurdere vissen te hengelen, een veer om de vissen hoger te laten springen en zo gaat dat nog wel even door. Elke upgrade is meteen merkbaar waardevol voor je score en buit. Met een landkaart vol te ontdekken wateren en 66 vissoorten om naar te hengelen, is Ridiculous Fishing meer een voortgangsspelletje dan een typisch highscore-spel. Na elk potje zie je staan hoeveel geld je hebt verdiend en hoeveel vissoorten je hebt gevangen om naar het volgende gebied te mogen. Lijstjes met highscores van jezelf en vrienden, vinden plaats op de achtergrond. Die zie je pas als je op de telefoon van de visser drukt en met de kleine knop Rankings de scores op Game Center bekijkt. Het gaat er daarbij om wie er per gebied het diepst vist en het meeste geld ophaalt.

In tegenstelling tot het gebruikelijke businessmodel van highscore-games, vind je géén in-app aankopen terug in Ridiculous Fishing. Je spaart de power-ups louter met het geld dat je in het spel verzamelt. Dat komt terug in de prijs van het spel, die met 2,69 euro duur lijkt – maar wat is het lekker dat je daarmee definitief klaar bent. Ridiculous Fishing is een geweldig ‘nog één keer’ spelletje. Je hebt het nog niet duizend keer eerder gespeeld, het ziet er vrolijk uit en is ontzettend verslavend.

Downloaden: Ridiculous Fishing (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 maart 2013, 11:29
Categorieën Games, Nederlandse apps
Onderwerpen highscore, ridiculous fishing

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.