Review: Tunin.FM iCarRadio, radio luisteren in de auto

Review van Tunin.FM iCarRadio, de applicatie waarmee je internetradio kunt luisteren in de auto. Met deze applicatie kun je favorieten vastleggen en recente stations terugvinden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iCarRadio van Tunin.FMiCarRadio van Tunin.FM is de afgelopen dagen opgeklommen naar de top 5 van meest populaire betaalde applicaties in Nederland. Blijkbaar zien mensen wel voldoende voordelen ten opzichte van iCarRadio Lite (ook in de App Store) om de betaalde versie aan te schaffen. Die heeft als extra’s de mogelijkheid om een favorietenlijst te maken en te kijken welke radiostations je recent hebt beluisterd. iCarRadio is te gebruiken via Wi-Fi, 3G of GPRS en blijkt zelfs bij een matige internetverbinding nog goed te werken.


Klinkt Tunin.FM je als een bekende naam in iPhoneland in de oren, dan kan dat kloppen: ontwikkelaar Mobilaria (uit Enschede en met o.a. Erik de Zwart als commissaris) bracht eerder de applicatie iClockRadio uit, bedoeld om wakker te worden bij je favoriete internet-radiostation.

Mogelijkheden van iCarRadio

iCarRadio is natuurlijk niet alleen geschikt om in de auto te gebruiken. Als je de applicatie start zie je onderaan het scherm de knop voor het Control Center. Hiermee schuift er van onderaf een overlay in beeld, waarmee je naar Genres of Search kunt gaan. Heb je een favoriete zender gevonden, dan kun je deze (alweer via het Control Center) als favoriet markeren. Vervolgens kun je bij het opstarten van iCarRadio snel naar je favoriete zenders door voor My Favorites of Recently Played te kiezen. Het is niet mogelijk om zelf radiostations toe te voegen, wat bijvoorbeeld bij StreamItAll (€2,39) wel mogelijk is.

Het blijkt bij nader inzien toch mogelijk om extra radiostations toe te voegen, maar dit verloopt wel via een omweg. Als je tijdens het luisteren naar een radiostation op de titelbalk bovenin beeld tikt, krijg je een formulier te zien waar je de gegevens van een nieuw radiostation kunt invoeren. De ontwikkelaar bepaalt daarna of het radiostation wordt toegevoegd. Liever zouden we natuurlijk zien, dat je ook zelf radiostations kunt toevoegen.

iCarRadio bevat vier thema’s die je op onderstaande screenshots kunt zien:

Ervaringen met iCarRadio

Bij de reviews van iCarRadio in de App Store moet je een aantal met de gebruikelijke korrel zout nemen: iemand klaagt dat GPRS niet werkt op de iPod touch (duh!) en iemand anders klaagt over een steeds crashende applicatie: dat gebeurt met elke applicatie wel eens. Van de andere kant moet je de recensie van personen als iVakantieman ook niet al te serieus nemen: die heeft een wel erg grote hekel aan soortgelijke applicaties van andere ontwikkelaars, maar die selectieve waardering is een punt dat we eerder al eens hebben besproken. Bij de reviewers is ook een inventief persoon, die zijn Nokia-toestel met Joikuspot gebruikt om iCarRadio op de iPod touch te kunnen beluisteren (bij Joikuspot word je toestel een Wi-Fi-hotspot).

Verschillende reviewers melden dat iCarRadio ook via GPRS prima werkt. Als je onderweg bent en de GPRS-verbinding goed genoeg is, is het slim om 3G uit te schakelen, om batterij te sparen. Tijdens het luisteren gaat het scherm na verloop van tijd uit, wat ook gunstig is voor je batterijduur (of koop gewoon een kabel om de iPhone in de auto te laden). Ik heb iCarRadio ook getest via GPRS: het geluid is prima, maar ik had toch wel af en toe last van haperingen (eens per 15 minuten). Tijdens een autorit over de snelweg zal het allemaal prima gaan, maar als je van de grote weg afgaat door gebieden met matige dekking ben ik benieuwd of je nog wel goed via GPRS kunt luisteren. Met knoppen onderin het scherm kun je eventueel voor de Low Bandwidth-versie van een radiostation kiezen.

De applicatie leverde geen problemen op tijdens het gebruik: geen crashes, vastlopers of raadselachtige bedieningsknoppen. Het onderdeel Genres biedt een aardig overzicht van de beschikbare zenders: elk genre biedt genoeg keuze maar is niet zodanig lang dat je tijdens het autorijden eindeloos moet bladeren en met keuzestress te maken krijgt. Qua interface is iCarRadio mooi uitgevoerd: de animaties waarmee menu’s en schermen in beeld schuiven is goed gedaan, maar tegelijk is de interface niet goed toegesneden op bediening vanachter het stuur. Op mijn wensenlijstje voor de volgende versie staat dan ook een apart thema of een interface met grotere knoppen en letters zodat je niet met je hoofd naar de dashboardhouder hoeft te duiken om te lezen welke radiostations er zijn (de iPhone in je hand houden om door de lijst te bladeren is namelijk strafbaar). Of je selecteert het gewenste radiostation in stilstand, zoals het hoort.

Conclusie

iCarRadio is een applicatie waarmee je internetradio kunt luisteren. Hoewel de naam anders doet vermoeden kun je iCarRadio ook gewoon thuis gebruiken. De indeling in genres is handig en overzichtelijk, de applicatie is ook met GPRS goed te gebruiken en je kunt favorieten vastleggen en recente radiostations bekijken. Jammer is dat je niet zelf radiostations kunt toevoegen en dat de interface niet helemaal optimaal is voor gebruik in de auto. Vandaar geen 8 maar een 7,5 als cijfer.

Info: Tunin.FM iCarRadio

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 2:51
Onderwerp
Categorie
Muziek
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.