Review: Scope kilometerregistratie-app is lekker simpel

Kilometerregistratie powered by SCOPE is een lekker eenvoudige iPhone-app voor het vastleggen van je woon-werkverkeer en andere ritten.

Scope kilometerregistratie iPhoneEen auto van de zaak is aangenaam, maar de kilometerregistratie die erbij hoort… die houd je het liefst zo simpel mogelijk. Het constante overpennen van de kilometerstand, de datum en het tijdstip overschrijven is gewoon geen fijne bezigheid. De Nederlandse applicatie Kilometerregistratie powered by SCOPE is een nieuwe app die het proces eenvoudiger wil maken. Voordat je rijdt, druk je de Startknop in en aan het einde stop je weer. De informatie wordt vastgelegd en kan je exporteren naar een spreadsheet.

Je kan Kilometerregistratie van Scope – die we hierna maar gewoon Scope noemen – tien ritten gratis proberen. Daarna betaal je in de app eenmalig 4,49 euro om de app verder te gebruiken. Binnen die tien ritten is het geen enkele moeite om de app te leren kennen, maar zie je ook de minpunten ervan wel in. Het begint goed: je hoeft geen account aan te maken in de app en de informatie staat afgeschermd op je eigen telefoon.

Je rit vastleggen is een fluitje van een cent. De applicatie kan je een seintje geven als je in de buurt komt van een favoriete locatie. Je start de app dan op en drukt op de centrale knop om je route vast te leggen. Je kiest tussen zakelijk, privé en woon-werk rijden, werkt indien nodig de kilometerstand bij en de app begint meteen met het meten van de afstand en reisduur. Omdat de app gebruik maakt van je locatie, is het wel handig om de iPhone onderweg aan de lader te leggen. Met een druk op beëindigen wordt de rit vastgelegd en zie je hem meteen terug in het eerste tabblad, waarop je de routes kan sorteren op zakelijk, privé, woon-werk of alles. Ritten worden in chronologische volgorde getoond en met een druk erop zie je de begin- en eindtijd ervan.

Kilometerregistratie door Scope iPhone ritten Kilometerregistratie ingevuld iPhone

Handig is dat Scope een optie biedt om de app automatisch te deactiveren als je een tijd niet meer beweegt. Je kan er ook voor kiezen dat de app alleen een waarschuwingsbericht geeft, zodat je de rit zelf stopt.

De exporteeropties van Scope staan toe per maand of voor de totale periode de kosten te exporteren naar een CSV-bestand. Je kan het ingevulde formulier op twee manieren laten opmaken: als eenvoudig Belastingdienst-overzicht of met uitgebreide informatie over je ritten. Op het laatste vlak toont Scope zich helaas niet heel flexibel bij het invullen van ritten. Meer dan één zakelijke auto? Meerdere opdrachtgevers waarvoor je kilometers wil declareren? Je ritten een naam geven om ze makkelijk te identificeren? Gegevens opslaan in de cloud zoals bijvoorbeeld in Dropbox? De opties zijn allemaal niet aan de orde.

Scope versus RouteReg

Scope slaat geen modderfiguur in het aanbod van Nederlandstalige apps voor kilometerregistratie. De app verlangt simpelweg minder drukken dan de meeste apps in deze categorie en dat vereenvoudigt de kilometerregistratie gewoon. Het eerder op iPhoneclub besproken RouteReg scoort een gemiddelde van 4 sterren in de Nederlandse App Store en lijkt de grootste concurrent. En daartegen delft Scope toch het onderspit. Scope is intuïtiever om te gebruiken en anderhalve euro goedkoper, maar in RouteReg kan je ook achteraf een route invoeren, kan je synchroniseren met Dropbox en kan je ook je kilometervergoeding meenemen in het overzicht. Ook stel je daarin een limiet van het maximum aantal privékilometers in. Scope heeft nog genoeg verbeterpunten dus.

Downloaden: Kilometerregistratie powered by SCOPE (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 februari 2014, 21:01
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerpen auto, kilometerregistratie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.