Review: PayPal, veilig betalen met je iPhone

Review van PayPal voor de iPhone, een applicatie waarmee je betalingen kunt overmaken naar anderen. De iPhone-applicatie toont je saldo, betaalhistorie en de mogelijkheid om meteen geld over te maken, binnen een minuut.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

paypal op de iPhoneSinds een week of drie staat PayPal in de Nederlandse en Belgische App Store. Dat lijkt niet zo’n big deal, maar er zijn landen waar de app nog niet lokaal beschikbaar is (waaronder Duitsland). In dergelijke landen kun je wel PayMobile (€3,99) kopen, een applicatie van een externe ontwikkelaar waarmee je de saldo’s van meerdere PayPal-accounts in de gaten kunt houden. Omdat PayPal-accounts vaak aan bankrekeningen en creditcards zijn gekoppeld lijkt het mij niet zo veilig om in te loggen bij een server in Montenegro (paymobile.me is de bijbehorende website). Vandaar dat het mooi is dat er nu een officiële applicatie van PayPal beschikbaar is. Dan weet je tenminste zeker dat je rechtstreeks bij de servers van PayPal inlogt. Als je geld hebt geleend of tijdens een etentje de kosten hebt gedeeld kun je meteen terugbetalen.


Er zijn wel wat voorwaarden om veilig te kunnen betalen met de PayPal-app voor de iPhone. Ten eerste is het niet handig om in het café te gaan internetten via een openstaand Wi-Fi-netwerk. Waarom dat risico’s oplevert kun je lezen in onze eerder gepubliceerde tips:

Gebruik je de 3G-verbinding van je iPhone en heb je maatregelen genomen om de SSH-hack tevoorkomen, dan hoef je niet bang te zijn dat je gegevens in verkeerde handen vallen.

Na het installeren van de applicatie log je in met je PayPal-accountgegevens. Daarbij liep ik meteen tegen mijn grootste bezwaar tegen de applicatie aan: het inloggen lukte niet. Fout wachtwoord misschien? Nee, op de desktop lukte het inloggen wel. Het probleem bleek, dat de iPhone-applicatie geen sterke wachtwoorden ondersteunt. Nadat ik mijn wachtwoord had gewijzigd in een simpele combinatie van letters en cijfers (dus geen speciale karakters) lukte het inloggen in de iPhone-applicatie uiteindelijk wel. Juist bij zo’n financiële applicatie zou je toch verwachten dat sterke wachtwoorden worden toegejuicht.

Update: Het niet kunnen inloggen heeft mogelijk te maken met het iPhone OS, zie updateblokje onderaan dit review.

Na het inloggen komt je op het saldo-scherm, waar je je actuele saldo in dollars, euro’s en eventueel andere valuta te zien krijgt. Onderin het scherm zijn vijf knoppen zichtbaar: Saldo, Geschiedenis, Overmaken, Informatie en Meer. Het scherm Geschiedenis toont alleen je meest recente betalingen; zelfs de betalingen van gisteren zijn niet meer te zien. De knop Overmaken geeft je de mogelijkheid om geld over te maken naar een vriend. Je kiest een vriend uit je adresboek (of vult het e-mailadres in), kiest en bedrag en voegt eventueel een opmerking toe. Het gekozen bedrag ‘vliegt’ daarna met een geluidje en een animatie het scherm in. Bij het overmaken van 12 euro zie je dus een briefje van 10 euro en een munt van 2 euro (een beetje vergelijkbaar met SMS Betalen/CashMS).

Na tweemaal bevestigen is de betaling voltooid. De betaling verschijnt in het lijstje met transacties, te vinden achter de knop Geschiedenis. Net als op de desktop is de betaling meteen gelukt. Via de algemene instellingen van de iPhone vind je nog twee extra instellingen voor PayPal: een verzendadres (hierbij ziet de ontvanger meteen wie de betaling heeft gedaan) en de optie ‘Snel betalen’. Dit laatste houdt in dat je bij het uitvoeren van een bevestiging niet tweemaal hoeft te bevestigen: tap op de knop Verzenden en de betaling is meteen overgemaakt.

Toen we eerder schreven over PayPal dachten vrienden snel geld naar zichzelf konden overmaken wanneer je tijdens een feestje even naar de wc gaat (en daarbij de iPhone op tafel laat liggen). Ik heb dat geprobeerd, maar het lukt niet. Zodra je de applicatie verlaat ben je namelijk uitgelogd en als je de applicatie open laat staan op de iPhone ben je ook binnen een minuut of drie uitgelogd (de exacte tijd wordt niet in de applicatie genoemd). Je loopt dus alleen risico als je geld naar iemand overmaakt en de iPhone met geopende PayPal-applicatie meteen uit je handen wordt gegrist. Iemand moet dan binnen twee, drie minuten geld naar zichzelf overmaken. Om dat te voorkomen kun je na het uitvoeren van de betaling beter even op de homeknop drukken, zodat je zeker weet dat je bent uitgelogd. In de applicatie zelf is ook een afmeldknop aanwezig, te bereiken via de More-knop. In dat More-menu staan twee opties, die allebei ervoor zorgen dat je uitlogt. Dit ziet er wat slordig uit (zie screenshots).

Is betalen met PayPal op de iPhone veilig? Wat mij betreft is het niet onveiliger dan betalen via internetbankieren op de desktop (waar je immers met keyloggers en andere problemen te maken kunt krijgen). Zolang je je wachtwoord geheim houdt kan niemand zomaar geld overmaken, al had ik liever gezien dat de applicatie bij het opstarten niet meteen je accountnaam laat zien. Met een brute force-attack zou iemand met heel veel pogingen alsnog kunnen inbreken op je account. Door mijn eigen inlogproblemen aan het begin weet ik dat je behoorlijk wat wachtwoorden kunt invullen, zonder dat je een waarschuwing krijgt over het blokkeren van je account of een vertraging voor nieuwe wachtwoordpogingen. Het lijkt me sterk dat iemand een paar miljoen wachtwoorden op de iPhone gaat zitten invoeren, maar in theorie kan het.

Conclusie

Eigenlijk heb ik maar één kritiekpunt op de PayPal-applicatie: mijn mooie, sterke wachtwoord wordt niet geaccepteerd. Ik weet niet of dat ligt aan hekjes, sterretjes of dollartekens, maar het is vervelend dat je eerst op de desktop je wachtwoord moet aanpassen om überhaupt bij de iPhone-applicatie te kunnen inloggen. Eigenlijk is dat vreemd, want de PayPal-applicatie is al een paar maanden in de Amerikaanse App Store verkrijgbaar en is inmiddels in versie 1.6 (dus reden genoeg om dit soort onhandigheden eruit te halen). De applicatie zelf doet wat het moet doen: vul een e-mailadres en een bedrag in en de betaling is binnen een minuutje geregeld, ook als het een buitenlandse vriend is waar je een betaling aan wilt overmaken. Wat dat betreft is PayPal erg goed, maar de iPhone-applicatie kan nog net iets beter.

Info: PayPal

  • Ontwikkelaar: PayPal
  • Applicatie: PayPal
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.6
  • Bestandsgrootte: 5,2MB
  • Cijfer: 7

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.