Review: Inky Mail weet welke e-mails belangrijk zijn

Inky Mail voor iPhone en iPad is een nieuwe mailapp die je e-mails voor je organiseert en voorspelt welke berichten belangrijk voor je zijn.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Inky Mail iPad iPhone slimme inboxTechblog Re/code beschreef het eens geweldig: ‘Blijkbaar is e-mail op de mobiel kapot, want iedereen probeert het te maken.’ Het overvolle veld van mailapps op de iPhone en iPad heeft er weer een nieuwe speler bij gekregen. Inky Mail heeft dezelfde belofte als de langer verkrijgbare Mac- en Windows-apps: het organiseert je e-mails van meerdere accounts in smart views. Nieuwsbrieven worden onderscheiden van persoonlijke e-mails, sociale netwerken en aanbiedingen. Inky Mail voorspelt per nieuwe mail hoe belangrijk die voor je is.

Je inbox opgedeeld

Dat doet de applicatie aan de hand van een ‘inktdruppel’. Hoe blauwer de druppel, hoe belangrijker de e-mail voor je is. Het principe geldt niet alleen in de gezamenlijke inbox van je mailaccounts, maar ook voor alle subsecties die je bereikt vanuit het zijmenu. Inboxen van elk account hebben de druppelweergave ook, net als verzonden mail en de smart views; de aparte inboxen voor persoonlijke e-mails, sociale netwerken, aanbiedingen, abonnementen, notities, geblokkeerde e-mails, verzendingen en routes.

Inky Mail hanteert een overkoepelende Filtered Inbox waarin alle voor jou geselecteerde mails uit de verschillende accounts en de verschillende smart views samenkomen. Je kan die net als andere overzichten, volledig naar eigen inzicht sorteren met knoppen bovenaan de pagina. Boven de zoekbalk tref je filters voor ongelezen mail, gevlagde of gesterde mails, bijlagen, doorgestuurde of onbeantwoorde mail. Handig is het filter ‘ongelezen en onbeantwoord’, als je van de mailbox een todo wil maken. Berichten kunnen ook worden gesorteerd op tijd, onderwerp, bestandsgrootte, auteur en relevantie.

Inky Mail zijmenu Inky Mail inbox swipe

Nieuwsbrieven opzeggen

De slimheid waarmee e-mails worden gecategoriseerd in de verschillende smart views, valt in positieve zin op. Bij nieuwsbrieven en andere geautomatiseerde e-mails heeft Inky Mail bovendien een wapenfeit. Die berichten hebben een aparte unsubscribe-knop waarbij je je kinderlijk eenvoudig afmeldt voor een nieuwsbrief of promomails. Het bespaart een zoektocht naar de unsubscribe-knop binnen een e-mail en bespaart misschien een paar drukken. Is er geen knop in de mail zelf voorhanden, dan biedt de app je een reserveoptie om een mail met je afmelding te sturen.

Inky Mail ubsubscribe knop Inky Mail e-mails sorteren

Veel slimmigheden

Er zijn meer aspecten waarmee Inky Mail sier maakt. De weergave van opgemaakte HTML-mails is goed, je bepaalt zelf quick replies die je met een veeg over een mail verstuurt en de app is overzichtelijk door een scheiding van data tussen de e-mails. Bij het selecteren van contacten kan je bij iedereen meteen ‘to’, ‘cc’ of ‘bcc’ selecteren. En ook aardig is dat je e-mailbijlagen behalve uit je fotoalbum ook vanaf Dropbox kan halen. Ronduit doordachte slimmigheden.

Bij de uitgebreide instellingen zie je welke browser je links opent, hoeveel maanden archief de app downloadt en activeer je het weergeven van je dataverbruik. Je kiest zelf de kleuren voor de smart views en kan zelfs e-mailaccounts deelname aan de gezamenlijke inbox ontzeggen. Een optie om handtekeningen per mailadres in te stellen, ontbreekt helaas wel. De app is bovendien snel in het binnenhalen van nieuwe berichten.

Inky Mail quick replies Inky Mail instellingen

Troebel verdienmodel

In de App Store-uitleg valt te lezen dat Inky Mail voor iPhone en iPad alleen in de introductieperiode gratis te downloaden is, maar daar kan je vraagtekens bij zetten: de toepassing is na langere periode nog steeds gratis te downloaden voor Mac en Windows. In de App Store staat ook niet hoe lang de app gratis zal blijven. In het uit 2012 stammende privacybeleid lezen we dat de app je informatie gebruikt om je zo goed mogelijk advertenties aan te bieden, maar daar stuiten we niet op tijdens het testen. In de introductiemail die Inky naar je stuurt, staat wel dat Inky geen toegang heeft en wil hebben tot je informatie.

Inky Mail werkt met Gmail, iCloud, Outlook en Hotmail, Yahoo Mail, IMAP en POP-servers. Binnenkort moet ondersteuning voor Exchange volgen. Het is helaas de volgende mailapp na onder andere Mailbox, Seed, Cloudmagic en Acompli, met een troebel verdienmodel. Maar Inky Mail is ook een mailapp barstensvol slimmigheden, een duidelijke interface en een verrassend goede scheiding van e-mails op onderwerp.

Downloaden: Inky Mail (gratis ter introductie, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juni 2014, 14:41
Categorie Productiviteit
Onderwerp e-mail

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.