Review: AutoWeek introduceert AWKenteken voor iPhone

Review van AW Kenteken, de kenteken-applicatie van Autoweek. Deze applicatie bevat interessante informatie over auto's die je onderweg ziet en geeft ook informatie over de actuele waarde.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

autoweek kentekenHet autoblad AutoWeek heeft een eigen iPhone-applicatie uitgebracht. Je zou misschien verwachten dat zo’n applicatie nieuwsberichten over auto’s bevat, maar dat gaat pas op een later moment spelen. AutoWeek introduceert eerst een kentekenapplicatie met allerlei extra’s, zoals een koppeling met de al eerder besproken applicatie Auto Trader. Daarnaast komt er ook nog een ‘gewone’ AutoWeek-applicatie. Maar laten we eerst eens kijken wat AutoWeek Kenteken te bieden heeft, de applicatie die vanaf vanmiddag in de App Store staat.


Bij het opstarten van de applicatie krijg je een geel vak te zien, waarin je het kenteken moet invoeren. Daaronder zie je knoppen voor het nemen van een foto en het bekijken van je collectie. Met de applicatie AWKenteken kun je namelijk ook een collectie auto’s vastleggen: je eigen auto’s, opgeslagen auto’s die je interessant vindt en opgeslagen foto’s die je zelf hebt gemaakt. Zo kun je als ‘autospotter’ een collectie aanleggen van bijzondere bolides, of bij het uitzoeken van een nieuwe auto een overzicht maken van de auto’s die je overweegt te kopen.

Het ingevoerde kenteken moet correct zijn en je moet een internetverbinding hebben. Is aan één van beide voorwaarden niet voldaan, dan krijg je de foutmelding dat er het ingevoerde kenteken onjuist is. De applicatie toont bij elk kenteken een hoop gegevens: specificaties zoals model, kleur, brandstof en aantal zitplaatsen en op de volgende tabbladen informatie over de waarde, foto’s, reviews en rapport. Voordat je een waardebepaling kunt bekijken zul je echter wel een uitvoering moeten kiezen: bij een Citroën C5 2.0 16V moet je bijvoorbeeld aangeven of het om de Exclusive- of de Ligne Prestige-uitvoering gaat. Op basis daarvan wordt de juiste waarde bepaald en krijg je de juiste foto’s te zien. Bij deze foto’s gaat het om officiële promotiefoto’s van de fabrikant, waarbij de auto er op z’n voordeligst op staat. Wil je liever realistische foto’s, dan kun je vanuit de applicatie ook doorklikken naar Auto Trader (mits je die ook geïnstalleerd hebt), waar je kunt kijken of de auto ook tweedehands te koop staat.

Onderin het scherm zijn de interactiemogelijkheden ondergebracht: je kunt een gevonden auto bewaren, delen met vrienden, doorklikken naar kopen/verkopen of toevoegen aan je collectie. Bij het opslaan van een auto geef je aan of deze aan je collectie toegevoegd moet worden of dat je de betreffende auto wilt opslaan als jouw eigen auto. Delen houdt in dat je een e-mail naar een contactpersoon stuurt, of dat je de auto met de Spot!-functie met alle gebruikers wilt delen. Daarbij moet je een foto van het voertuig maken en uploaden. Je hebt hiervoor wel een Autoweek-account nodig. Een klik op Koop/Verkoop brengt je naar Auto Trader (wederom: mits geïnstalleerd), waar je te koop staande tweedehands auto’s in beeld krijgt. Het switchen van de applicatie en het opvragen van deze gegevens kost zo’n 10 seconden. Daarbij krijg je ook andere uitvoeringen van dezelfde auto te zien: in plaats van 2.0l zie je ook de uitvoering 1.8l, automaten, LPG-auto’s en Break-uitvoeringen met hetzelfde typenummer en uit hetzelfde jaar.

Het handige is, dat je in AWKenteken precies kunt opzoeken hoeveel een tweedehands auto moet kosten. Je ziet de nieuwprijs, de wegenbelasting, nieuwprijs in de jaren 2001 tot en met 2004 (bij een auto die in de periode 2001-2004 op de markt is gebracht) en de occasionprijzen voor de betreffende jaren. Zo zie je in één oogopslag of je niet teveel betaalt voor je tweedehands auto. Minstens zo interessant zijn de reviews die door gebruikers zijn geschreven: je ziet wanneer iemand een soortgelijke auto heeft aangeschaft en hoe zaken als comfort, prestaties, betrouwbaarheid, kosten en overall worden gewaardeerd. De applicatie gebruik daarvoor een sterrenwaardering met maximaal 5 sterren. Bij het onderdeel Rapport vind je tenslotte een review van de redacteuren van AutoWeek, waarin een deskundige tester nog eens de sterke en zwakke punten van de auto langsloopt. Naast een vrij uitgebreide omschrijving staat er onderaan elk testrapport ook een lijstje met plus- en minpunten.

Er waren al heel wat kentekenapplicaties voor de iPhone beschikbaar in de App Store. Eerder hebben we daar al eens een vergelijking van gepubliceerd: Vergelijking: 4 nummerbord-applicaties voor de iPhone. Hierin kwamen Nummerbord Info, Kenteken, Nummerbord en iKenteken aan de orde. Sindsdien is ook nog ANWB Autowaarde verschenen, maar geen enkele applicatie biedt zoveel informatie als AWKenteken. Daar hangt wel een iets hoger prijskaartje aan: geen €0,79 zoals de andere betaalde apps, maar €1,59. Op de aankoopprijs van een nieuwe auto stelt dat niet zoveel voor en je bent wel een stuk beter geïnformeerd als je de app installeert.

Conclusie

Op zich levert AutoWeek Kenteken behoorlijk wat informatie over een auto. De applicatie biedt een aantal extra’s ten opzichte van de al bestaande kenteken-applicaties, namelijk veel meer foto’s, actuele prijzen, reviews en testrapporten. Toch geldt ook hier wat bij Auto Trader werd gezegd: je hebt zo’n applicatie in feite alleen nodig als je op zoek bent naar een nieuwe auto. Alleen de echte autofreaks zullen AWKenteken ook langere tijd gebruiken voor het autospotten. De samenwerking met de applicatie van AutoTrader is wel erg leuk gedaan en een nuttige toevoeging.

Info: AWKenteken

  • Ontwikkelaar: Sharewire BV
  • Applicatie: AWKenteken
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59
  • Geteste versie: 1.0 (OS 3.0 getest)
  • Bestandsgrootte: 0,6MB
  • Cijfer: 7,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.