Q-Park brengt parkeergarages in beeld met iPhone-applicatie

Q-Park heeft een Android-applicatie uitgebracht waarmee je parkeergarages in de buurt kunt vinden. In versie 2.0 kun je ook realtime zien of er nog parkeerplekken vrij zijn.

q-parkQ-Park heeft vandaag een iPhone-applicatie uitgebracht waarmee je de weg kunt vinden naar de dichtstbijzijnde parkeergarage. Q-Park noemt het liever eufemistisch ‘parkeerfaciliteit’, want het kan natuurlijk ook een van hun P+R-locaties zijn. De app is ontwikkeld met behulp van Steape (een multiplatform ontwikkeltool) en wijst je op basis van je GPS-locatie de weg. De eerste versie van de applicatie is statisch en toont nog niet realtime het aantal beschikbare parkeerplekken. In de tweede release wordt dat wel mogelijk. Q-Park Parkeerfaciliteiten is beschikbaar voor Android, iPhone, Symbian, Windows Mobile en BlackBerry. Je hebt geen navigatiesoftware nodig om de route naar de parkeergarage te plannen.

Q-Park heeft alle parkeerfaciliteiten laten opnemen in het kaartmateriaal van Navteq en TeleAtlas, twee bedrijven die het merendeel van de kaarten op navigatiesystemen leveren. Die informatie gaat Q-Park binnenkort aanvullen met extra gegevens, zoals coördinaten, adres, betaalmogelijkheden en openingstijden. Daarnaast komen er via de website Points Of Interest (POI’s) beschikbaar.

Al deze vernieuwingen maken deel uit van een project met de naam ‘Beschikbaarheid & Bereikbaarheid’, van Q-Park. Ze willen daarmee de communicatie rond beschikbaarheid van parkeerplekken verbeteren. Digitaal is de informatie al beschikbaar: denk maar aan de borden die je in het centrum van grote steden ziet, waarop het aantal vrije parkeerplekken is aangegeven. Dit gebeurt via PRIS, het Parkeer en Route Informatie Systeem.

q-park

Als mensen beter geïnformeerd zijn hoeven ze minder rond te rijden op zoek naar een parkeerplek, meent Q-Park. Daardoor neemt ook de CO2-uitstoot af (vooral belangrijk in de grote steden) en zijn er minder ongelukken. Twintig procent van alle ongelukken in stadscentra blijkt namelijk te worden veroorzaakt door automobilisten die aan het in- of uitparkeren zijn of zoekend naar een parkeerplek rondjes rijden (en daarbij een overstekende voetganger over het hoofd zien). Q-Park heeft 230 parkeerfaciliteiten in Nederland (waaronder 81 P+R-locaties), met in totaal meer dan 830.000 parkeerplaatsen.

Via: persbericht per e-mail
Meer info: Q-Park website
Downloaden: App Store (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2010, 16:51
Categorie Reizen
Onderwerp parkeren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.