Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Preview: Lees dit boek, iPad-app met gratis Nederlandse boeken en boekfragmenten

Met de iPad-app 'Lees dit boek' kun je gratis fragmenten uit boeken van 21 uitgevers lezen op je iPhone of iPad. Ook zit er altijd één volledig boek in de app, voor niets. Lees dit boek is een initiatief van WPG-uitgevers.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Lees dit boekDe iPad is een ideaal apparaat voor het lezen van e-books, maar welke moet je nu downloaden? Een groot aantal uitgeverijen (21 om precies te zijn, allemaal onderdeel van WPG) hebben daar wat op bedacht: de app ‘Lees dit boek’. Het is eigenlijk een digitale etalage, waarin een selectie van boeken te vinden is, waarvan je ook meteen een deel kan lezen.


Timo Boezeman, digitaal uitgever en mede-initiatiefnemer van de app, legt uit:

De mooiste en beste boeken ontsnappen gemakkelijk aan de aandacht. We hebben daarom een app gemaakt die een wegwijzer is voor nieuwsgierige lezers, waarbij uitgevers en redacteuren fungeren als persoonlijke gids. Zij motiveren hun uitgeefkeuzes en stellen lezers daarmee in staat de aangeboden boeken naar eigen smaak te beoordelen en een afgewogen keuze te maken.

De bedoeling is dat er continu 24 boeken in de app zitten en dat er elke week vier worden vervangen. Vanuit de app kun je boeken kopen in de iBookstore. De uitgevers geven korting op de boeken die gedurende zo’n zes weken in de app staan. Daarnaast zit er ook één boek in de app dat je in zijn geheel gratis kunt lezen, op voorwaarde dat je je registreert.

De app zal niet alleen voor de iPad beschikbaar zijn, maar ook werken op de iPhone. Voordat je direct naar de App Store gaat: pas over een paar weken is ‘Lees dit boek’ te downloaden. Wij mochten hem wel alvast testen.

Uiterlijk van ‘Lees dit boek’

Het eerst wat opvalt als je de app opstart is hoe visueel hij is. Je ziet letterlijk een etalage met boekenkaften, waar je doorheen kunt scrollen. Onder elk boek zie je een sterrenwaardering van andere gebruikers. Als je vervolgens met je vingers over een boek heen gaat, blijkt elk boek drie kanten te hebben. Door te swipen krijg je een quote over het boek of een foto van de schrijver te zien.

Als je op een boek klikt, draait hij uit de etalage en komt hij naar voren. Je ziet meer informatie met een korte samenvatting van de inhoud, de mogelijkheid om een stuk te lezen, knoppen om het boek te delen en uiteraard de optie om het boek te kopen. Ook hier kun je door te swipen het boek draaien. Je krijgt dan meer informatie over de schrijver te zien en ook de quotes die het boek beschrijven zijn terug te vinden.

Lezen

Boeken die je via de app koopt in de iBookstore komen gewoon in je iBooks-app terecht, maar de fragmenten en het gratis boek lees je binnen de app. Zodra je op ‘Lees fragment’ klikt, wordt een deel van het boek gedownload en kom je in de reader van de app terecht.

Op een beperkte navigatie bovenin en de paginanummering onderin na is je scherm gevuld met het boek. Je kunt zelf het lettertype en de -grootte instellen, maar een mogelijkheid om de helderheid van je scherm in te stellen ontbreekt. Daarnaast is bij alle lettertypes de afstand tussen de letters en regels vrij minimaal, waardoor het soms een beetje onrustig aanvoelt tijdens het lezen.

De reader werkt verder prima, maar hij is wel erg minimaal. Elke vorm van indexering ontbreekt bijvoorbeeld ook, wat vervelend kan zijn als je het (complete) gratis boek wilt lezen. Bladeren kun je doen door te swipen vanaf de zijkant van je scherm of door te tappen aan de zijkant. Vanuit de reader kun je het boek ook weer delen via social media en mail en de knop om het boek te kopen is uiteraard ook aanwezig.

Beta

De versie die we hebben getest was een beta-versie en uiteraard was die nog niet perfect. Hij voelde soms een beetje traag aan. Wat ook erg jammer was, is dat de graphics nog niet gemaakt zijn voor het retinascherm van de derde generatie iPad. Bij een app waar veel aandacht lijkt te zijn besteed aan het uiterlijk is dat erg jammer.

Ook kwam ik tijdens testen een vrij vervelende bug tegen. Bij het wijzigen van de lettergrootte in de reader ging het mis met het aantal pagina’s, waardoor je plots minder kon lezen. Een probleem dat vast opgelost is als de app in de App Store terecht komt. Wil je hem nu al uitproberen en ook helpen de app beter te maken? De makers zoeken nog beta-testers.

Het maximale aantal testers is bereikt. Het heeft geen zin meer om je aan te melden. Er zal een selectie worden gemaakt uit de 160 aanmeldingen.

Conclusie

Al met al is ‘Lees dit boek’ een veelbelovende app. Er is duidelijk goed over nagedacht en het biedt ook daadwerkelijk iets wat er nog niet is: een simpele vrijblijvende manier om kennis te maken met nieuwe boeken. Het gratis boek dat erin zit is natuurlijk een erg leuk extraatje. Uiteraard zijn er wat verbeterpunten. Vooral de reader kan nog aangepakt worden, maar het goede begin is er. Nu alleen nog even wachten tot hij beschikbaar komt in de App Store.

Meer informatie: Lees dit boek

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.