Preview: DWDD, officiële iPhone-app voor De Wereld Draait Door

DWDD gaat een iPhone-applicatie lanceren. De applicatie toont steeds de 10 laatste uitzendingen van dit tv-programma maar voegt eigenlijk geen extra functionaliteit toe.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

dwddFragmenten van De Wereld Draait Door (DWDD) op je iPhone bekijken was al mogelijk met iPhone-applicaties zoals Uitzending Gemist, TV Gemist, Mobinews, NLTV2 en via de iTunes-vodcast van DWDD. Toch gaat de VARA nog een officiële applicatie beschikbaar stellen, waarmee je de uitzendingen van De Wereld Draait door op je iPhone kunt bekijken. De applicatie heet toepasselijk DWDD en is al ingeleverd bij Apple.


DWDD toont bij het opstarten een lijst met de 10 meest recente uitzendingen. Net als bij de iTunes-vodcast krijg je steeds samenvattingen te zien van de uitzending: de aflevering van 30 september is ingekort tot een lengte van 3:28 minuten, bijna dezelfde lengte als de video-podcast (die is met 3:29 minuut een fractie langer, maar bevat dezelfde inhoud).

Waarom zou je DWDD nu eigenlijk installeren? Die vraag heb ik me toch wel gesteld bij het bekijken van de filmpjes. Op zich is er niets mis met een losse applicatie: ontwikkelaar Webstate had een paar maanden geleden enorm succes met de applicatie Journaal, totdat er technische problemen optraden en de app in popuariteit werd ingehaald door de officiële applicatie NOS Journaal. Uit reacties van gebruikers bleek toch wel dat mensen het waarderen om zo’n dedicated icoontje op hun scherm te hebben, waarmee ze een bepaald tv-programma onder handbereik hebben. Maar de situatie was toen anders: er waren nog nauwelijks applicaties waarmee je tv-fragmenten kon zien, terwijl er tegenwoordig keuze genoeg is.

dwdd iphone

DWDD is eigenlijk de meest eenvoudige applicatie die je je kunt voorstellen: na het splashscreen verschijnt er een lijstje met 10 afleveringen, voorzien van een korte samenvatting wie de gasten zijn. Klik je op één van de afleveringen, dan zal deze in de standaard videospeler van de iPhone beginnen af te spelen. Na afloop ga je weer terug naar de DWDD-app. Er zijn geen interactiemogelijkheden of extra functies: je kunt niet vanuit de applicatie een berichtje sturen of afleveringen offline opslaan (dat kan met TROS Gemist wel). De iTunes-vodcast heeft als voordeel dat je die offline kunt kijken en in Uitzending Gemist kun je de volledige afleveringen van DWDD bekijken. Wat voegt de applicatie DWDD dan eigenlijk nog toe?

Afspelen via GPRS is in theorie mogelijk: je krijgt geen waarschuwing of blokkering die het afspelen tegenhoudt. Maar de buffering is te onhandig om er echt van te genieten. De beeldkwaliteit is wel goed, maar het afspelen stopt elke 3 seconden omdat de downloadverbinding het niet kan bijhouden. Schakel je over naar 3G, dan is er niets aan de hand: het bufferen gaat snel genoeg en er is geen verschil met Wi-Fi merkbaar.

dwdd iphone

De applicatie DWDD bevat eigenlijk alleen deze twee schermen: een splashscreen en een lijstje met uitzendingen. Geen instellingen, geen andere opties.

Conclusie

DWDD is de moeite waard omdat het de officiële applicatie van een erg populair tv-programma is. Maar wat functionaliteit en vernieuwing betreft, valt de applicatie tegen: DWDD toont gewoon de samenvattingen van de tv-shows die we al op vijf, zes andere manieren op de iPhone kunnen bekijken. DWDD had zich echt kunnen onderscheiden door volledige afleveringen aan te bieden, zeker omdat de VARA de de applicatie zelf heeft uitgebracht (en waarschijnlijk ook de volledige rechten heeft). Nu de applicatie alleen maar 10 samenvattingen toont en geen enkele aanvullende functionaliteit biedt, is DWDD alleen nuttig voor de echt fanatieke DWDD-kijkers. Maar die zitten ‘s avonds al voor de buis om het hele programma te zien. De applicatie is ingediend bij Apple en zal na goedkeuring in de App Store verschijnen.

Info: DWDD

De ontwikkelaar gaat DWDD uiteindelijk toch met volledige uitzending uitbrengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.