Review: Mobilefitness, campagne voor meer bewegen van het Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds is een campagne gestart om te zorgen dat mensen meer gaan bewegen. Fitnesstrainer Daryll spoort je aan om te gaan armpje-verwisselen of te joggen met je iPhone.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

daryll diabetes fondsHet Diabetes Fonds nam contact met ons op, omdat ze zijn gestart met een campagne waarvoor een speciale iPhone-applicatie is ontwikkeld. De campagne wil mensen duidelijk maken dat voldoende beweging helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Ga je in de App Store op zoek naar ‘diabetes’, dan kom je vooral medische applicaties tegen, die uitleggen hoe je je glucoseniveau kunt reguleren en hoe je moet omgaan met het eten van koolhydraten. Het Diabetes Fonds pakt het anders aan, met een grappige applicatie die je aanzet tot meer bewegen. De applicatie is ontwikkeld door Oberon Interactive en voorzien van cartoonachtige plaatjes van een fitnessinstructeur met de naam Daryll. Daryll moedigt je aan om oefeningen te doen, terwijl je de iPhone in de hand houdt.

Er zijn twee oefeningen beschikbaar: ‘Armpje verwisselen’ en ‘Phonejoggen’. Bij ‘Armpje verwisselen’ moet je de telefoon op het ritme van de muziek steeds in de andere hand vastpakken en bij je oor houden. De animatie hiernaast laat zien wat de bedoeling is. Doe je de oefening te snel of te langzaam, dan zal Daryll ingrijpen. Daryll heeft een Surinaams/Antilliaanse stem en roept dingen als “Hee schatje” en “Tijgertje”. Na een minuut of drie heb je alle gesproken teksten wel gehoord en is het tijd om door te gaan naar de tweede oefening: ‘Phonejoggen’.

Armpje verwisselen‘Phonejoggen’ is bedoeld voor de gevorderde mobiele fitnesser. Daarbij is het de bedoeling dat je je telefoon bij je oor houdt, terwijl je ondertussen joggende bewegingen maakt. Mensen die wel eens met de Nintendo Wii hebben gesport kennen het principe: je rent wat rond in de kamer en komt ondertussen geen meter vooruit. Bij het uitvoeren van de oefening is Daryll niet erg behulpzaam als het niet lukt. Hij roept een paar keer “Hee, met Daryl van het Diabetesfonds” en “Klaar voor de oefening?” maar na tien keer “Hee, met Daryl van het Diabetesfonds” doe ik blijkbaar toch iets fout. Maar wat dan? Bij deze oefening kreeg ik muziek te horen, bij het ‘Armpje drukken’ gebeurde dat niet.

Maar eigenlijk maakt dat ook niet zoveel uit. Ik denk niet dat het Diabetes Fonds verwacht dat mensen deze applicatie echt gaan gebruiken om aan hun conditie te werken. De applicatie is meer bedoeld om mensen bewust te maken van hun levensstijl en te laten beseffen dat je met kleine oefeningen ook al iets kunt doen, zonder dat je dure apparatuur of speciale sportkleding nodig hebt. De campagne legt uit dat de cellen in je bloed beter bloedsuiker kunnen opnemen wanneer je meer beweegt. Ook verbranden de vetten in je cellen beter, zodat je uiteindelijk minder kans loopt om diabetes type 2 te ontwikkelen. Een abonnement bij de sportschool is niet vereist, als je maar op andere manieren gezond beweegt: de auto laten staan als je boodschappen gaat doen of de trap nemen in plaats van de lift. Een gezond gewicht, verstandig eten en stoppen met roken helpen ook om diabetes type 2 te voorkomen.

diabetes

Naast deze applicatie is een ringtone gemaakt, die je via het geanimeerde plaatje hierboven kunt downloaden.

Meer info: Nieuwe campagne Diabetes Fonds
Achtergrondinformatie: Bewegen tegen diabetes

Conclusie

De applicatie is grappig, geeft je door de vrolijke fitnessinstructeur Daryll een blij gevoel en zet mensen vast aan om eens na te denken over meer beweging. Het gebruiksplezier is wel van korte duur, want na een minuutje of twee, drie begint instructeur Daryll wat voorspelbaar te worden en is het tijd om Daryll aan de kant te zetten om eens écht te gaan sporten. Van de twee sportoefeningen zul je niet moe worden, maar het gaat bij de campagne dan ook niet om urenlang vermaak bieden, maar om mensen aan te zetten tot gedragsverandering. Dat lukt waarschijnlijk beter met een grappig schreeuwend poppetje, dan met een app waarin je minutieus je eet- of sportgedrag kunt vastleggen, al is dat laatste natuurlijk net zo belangrijk.

Info: Mobilefitness

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:40
Categorie Gezondheid en fitness

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.