ping-icoon-groot

Ping is een nieuwe notificatie-app van de Secret-ontwikkelaars

Ping is de nieuwste app van de Secret-makers. Je kunt notificaties in verschillende categorieën ontvangen, bijvoorbeeld rondom weer, grappige uitspraken of leuke apps.

Secret, Inc., het bedrijf achter de anonieme berichtenapp Secret, heeft een nieuwe app uitgebracht. Ping voor iPhone gaat je helpen om notificaties naar je ontgrendelscherm te sturen, maar de omschrijving in de App Store geeft nog weinig weg over de exacte insteek van de app. ‘You’re going to like me’ is de enige aanwijzing die je krijgt. Bij de screenshots zie je een zwarte stip en een zwart scherm met ‘Touch me’. Als deze app door een willekeurige ontwikkelaar was gemaakt, zou het geen schijn van kans maken. Maar omdat de makers van de controversiële berichtenapp Secret erachter zitten, konden we het toch niet laten om even te installeren. Al was het maar uit nieuwsgierigheid.

Na het installeren van Ping voor iPhone krijg je het zwarte ‘Touch me’-scherm te zien. Er verschijnt een rood bolletje waarop je moet tikken om meer uitleg te krijgen. Pas daarna wordt duidelijk wat je met de app kunt doen: filmtips, trending Twitter-onderwerpen en zoekopdrachten, maar ook filmtips, religieuze quotes, pick-up lines voor de vrijdagavond en willekeurige gedachten. Ping kan mensen die met tegenzin naar hun werk gaan waarschuwen als het vrijdag is. Tik je een paar onderwerpen aan, dan verandert de grijze tekst van kleur. Erg veel keuze is er overigens niet: een stuk of 15 opties. Je kunt zelf niets toevoegen. Wel kunnen de ontwikkelaars over the air nieuwe onderwerpen toevoegen, waar je dan ongetwijfeld weer een pushnotificatie van krijgt.

Ping voor iPhone: notificaties met weinig opties

ping voor iPhone notificatie appHet enige doel van Ping is om je een notificatie te sturen, als er iets gebeurt. Dat die simpele en soms wat ‘domme’ insteek werkt, bleek eerder bij de app Yo. Maar in deze nieuwe app bevat wel degelijk wat intelligentie: de ontwikkelaars zien wat je wel en niet leuk vindt en passen het gedrag van de app daarop aan.

In een blogposting legt de designer van de app, Ben Lee, uit hoe het werkt en wat je eraan hebt. Een niet erg professioneel filmpje (onderaan dit artikel te zien) geeft een glimp van de mogelijkheden. In feite hoef je niet zoveel te doen: je kiest de onderwerpen, sluit de app en gaat vervolgens zitten afwachten tot de notificaties binnenkomen.

De gedachte achter het uiterlijk van Ping is dat het geen overdadig design moest bevatten. De content staat centraal. En omdat nauwelijks tijd aan de interface hoefde te worden besteed, kon er meer aandacht zijn voor interactie en geluiden. De zwarte stip is altijd rechtsboven in de app te zien en leidt je naar het volgende scherm. Kleuren geven aan dat je een selectie hebt gemaakt. Volgens de makers kreeg Ping steeds meer een persoonlijkheid. Da’s mooi dat er zoveel filosofie achter zit, maar als je puur naar het uiterlijk kijkt is het maar een saaie, kaal uitziende app.

Geen koppeling met Secret

Ping voor iPhone heeft geen enkele connectie met Secret. Het lijkt erop dat de makers van Secret gewoon hun kansen willen spreiden, wat je de afgelopen tijd wel meer bij start-ups ziet. Naast de app waarmee ze bekend zijn geworden brengen ze andere apps uit, soms met een heel andere insteek. Ook grote bedrijven doen dat trouwens: de makers van de Instagram-app brachten een aparte video-app voor timelapse-filmpjes uit, met de naam Hyperlapse. Ze kozen er bewust voor om een aparte app te maken, omdat Instagram een breed publiek moet aanspreken en dus niet teveel geavanceerde functies moet bevatten. Bij Ping kan er geen sprake zijn van verwarring met de Secret-app: ze staan helemaal los van elkaar.

Of Ping een hit gaat worden? Alleen al het feit dat Secret, Inc. deze app heeft gemaakt zal ongetwijfeld wat bekijks trekken. Maar inhoudelijk is de app niet onderscheidend genoeg om echt indruk te maken. Doorsnee mensen abonneren zich niet op Twitter-trends en mensen die zich wel druk maken over Twitter-trends hebben al wel slimmere tools gevonden om daarvan op de hoogte te blijven. Die hebben een zo simpel mogelijke app als Ping niet nodig. En voor plat vermaak zoals moppen en pick-up lines heeft de app weer een veel te strak uiterlijk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.