Piet!: gratis weer-app van Piet Paulusma op iPhone verschenen

Piet! is de weer-app van weerman Piet Paulusma op de iPhone en iPod touch. De applicatie toont de weersvoorspelling, een buienradar, cijfers voor het bbq-weer en het terrasweer en biedt stripjes.

Piet Paulusma weer op de iPhone“Veel plezier met de beste weer-app van Nederland”, schrijft weerman Piet Paulusma in de algemene informatie over zijn nieuwe applicatie Piet! Dat is wel erg stellig. De televisiepersoonlijkheid heeft vooral een leuke applicatie voor de iPhone neergezet, met behalve normale weergegevens ook de cijfers voor het barbecue- en terrasweer, een soundboard en een stripje. Bovendien is de app gratis te downloaden.

“Dit is geen saaie app met alleen maar een weersverwachting. Door het toevoegen van een soundboard met kenmerkende uitspraken van mij en mijn strip wordt het ook gewoon leuk om er dagelijks gebruik van te maken.”

Dat zegt de weerman in een persbericht van app-ontwikkelaar Gemoro. Het laat zien dat de applicatie niet de nadruk legt op de weerinformatie zelf, maar daarmee wordt misschien teveel krediet gegeven aan de strip en het soundboard dat bestaat uit zes korte uitspraken. In de tabbladen van de applicatie kun je kiezen uit een weerkaart met het actuele weer van de dag, een verwachting voor deze dag en de twee komende dagen, een buienradar die van twee uur voor tot twee uur na dit moment loopt en de beoordelingen van het seizoensweer. Daar krijgt het terrasweer vandaag bijvoorbeeld een 1 en het golfweer een 4. Onder de Meer-knop vind je ook nog Europese weerkaarten van de bewolking, luchtdruk en bewolking. Ze zijn geanimeerd en bewegen per dag of dagdeel.

De actuele weerkaart biedt een overzicht van Nederland. Met een druk op een provincie, zie je verschillende temperaturen van de hoeken van die provincie. Een swipe naar rechts daar laat de temperatuurgegevens in de regio in cijfers onder elkaar zien. Door erop te drukken krijg je de huidige temperatuur van de locatie, de minimumtemperatuur ‘s nachts, maximumtemperatuur overdag, neerslag en de windrichting te zien. Een logo in het groot beschrijft het weer. De gegevens zijn alleen voorhanden van plaatsen die door de applicatie zelf zijn aangestipt, anders dan veel andere weer-apps op de iPhone en iPod touch. Bovendien zit er een rare discrepantie in de cijfers. Zo staat er linksonder dat de temperatuur in De Bilt op dit moment 11.8 graden is, terwijl omgeving Utrecht volgens de kaart gebukt gaat onder een temperatuur van 2 graden Celsius.

De verwachting bestrijkt slechts twee dagen, maar biedt wel in een oogopslag het soort weer, de maximum- en minimumtemperatuur en de neerslag. Hier kun je wel je eigen woonplaats doorgeven voor andere gegevens. De buienradar is dik in orde. Die laat de neerslag twee uur voor en na het huidige moment zien, geeft de tijd goed zichtbaar in beeld linksonder en kan gepauzeerd en via een tijdsbalk verschoven worden naar elk tijdstip. De bewegende Europese weerkaarten hebben helaas niet die gemakkelijke bediening. Hun tijd staat klein aangegeven bovenin, hun animatie kan niet stopgezet worden en vanwege de grote intervallen is het lastig te zien waar we qua neerslag, bewolking en luchtdruk nou echt aan toe zijn.

Is Piet! de beste Nederlandse weer-app voor de iPhone? Wij vinden van niet. Het nog niet zo lang op de markt zijnde WeerPlaza bevat een uitgebreidere voorspelling, gedetailleerdere gegevens en biedt informatie voor elke plaats. Bovendien biedt de app pushmeldingen bij weerwaarschuwingen. Het voornaamste wapenfeit van Piet! is dat de app niks kost.

Downloaden: Piet! (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 november 2011, 16:35
Categorieën Het weer, Nederlandse apps
Onderwerp weerbericht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.