iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Weerplaza: uitgebreide Nederlandse weer-app voor de iPhone

Weerplaza is een nieuwe uitgebreide iPhone-applicatie die alle facetten van het weer in Nederland uitgebreid in beeld brengt. De app heeft meldingen voor weeralarmen, veel kaarten en een 14-daagse voorspelling.

Het succes van applicaties als WeatherPro heeft aangetoond dat een weer-app voor de iPhone niet uitgebreid genoeg kan zijn. Weerplaza is een nieuwe Nederlandse speler op die markt. Het combineert de weersverwachting per dagdeel en voor de komende twee weken. Je krijgt ook de laatste bewegende beelden en geschreven nieuwsberichten over het weer te zien. Maar dat is nog lang niet alles wat de app te bieden heeft.


Onder het tabblad Locatieverwachting herbergen zich de weersvoorspellingen van de acht populaire vakantielanden België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Italië, Griekenland en Turkije. Door naar onderen te scrollen zie je meteen de weersverwachting van morgen van enkele wereldsteden als Londen, Johannesburg, Melbourne en Moskou. Als je op een stad drukt in dat overzicht, of als je op een stad drukt in de populaire vakantielanden, krijg je dezelfde uitgebreide gegevens als voor je eigen plaats in Nederland.

Daarin zie je het weer van het moment in twee grijze vlakken samengevat. Links staat daginformatie als de daglengte, zonsopkomst en -ondergang en rechts wordt het weer op dit moment samengevat met een pictogram, de temperatuur, en de windrichting en -kracht slim verwerkt in één afbeelding. Daaronder zie je in vier blauwe palen de verwachting voor de komende vier dagdelen. Allen zijn ze voorzien van een pictogram, temperatuur, neerslag en opnieuw die windrichting en -kracht. Even daaronder vind je met dezelfde informatie de voorspelling voor de komende vijf dagen en is er een link naar een meerdaagse voorspelling die tot wel twee weken vooruit kijkt. Dat is een puntje waarmee Weerplaza kan scoren: het te kloppen WeatherPro haalde die lange termijn-voorspelling in de laatste update juist uit de app.

Wat de overzichtspagina voor buitenlandse plaatsen niet heeft, maar die van je eigen Nederlandse locatie wel, zijn de actuele weerswaarschuwingen aan de bovenkant van het scherm. Daar kun je bij de Instellingen pushberichten voor inschakelen, zelfs met een nachtstand die je ervoor bericht tussen 22.00 en 7.00 uur. Bovendien staan helemaal aan de onderkant nog drie uitgelichte nieuwsberichten van de website Weerplaza. Op het moment van schrijven gaat het om een algemene beschrijving met kaarten per dagdeel van het weer vandaag, een video met de weersvoorspelling en een rondje langs de verschillende Alpen met een omschrijving wat voor ‘n weer het daar is.

Wie het weer liever visueel tot zich neemt, zal er blij mee zijn dat Weerplaza grossiert in kaarten. Onder het tabblad Actueel vind je de weerkaart van nu, eentje die in lijnen laat zien hoe warm het is in gebieden van het land, een kaart die hetzelfde doet met de windkracht en nog een met bewolking. De laatste laat zien hoeveel meter het zicht bedraagt in het hele land. Tevens is natuurlijk een buienradar van de partij. Die heeft zijn eigen tabblad en kan met een animatie tot twee uur vooruit kijken. Met de Info-knop linksonder open je handig een legenda. Je kan de kaart ook inzoomen, maar de kwaliteit van de afbeelding wordt al erg snel groezelig. Jammer is ook dat de indicatie van je locatie erg onnauwkeurig is – en zoals ook met andere weer-apps het geval is, mist een knop om de animatie te onderbreken en meteen de huidige situatie te bekijken. Daar liggen verbeterpunten.

Weerplaza biedt ontzettend veel gegevens over het weer tegen een eenmalige betaling van 79 eurocent. Daar staat tegenover dat je in de voorpagina met het weer op je eigen locatie, wel een advertentiebalk moet dulden. De hoeveelheid informatie die je ervoor terugkrijgt, maakt dat bijna irrelevant. De vele gegevens, kaarten en de pushfunctie van weeralarmen, maken Weerplaza een van de meest veelzijdige weer-apps voor de iPhone.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.