PeekInToo voor iPhone: een kijkje in het leven van anderen

PeekInToo voor iPhone wil gebruikers overal ter wereld een kijkje geven. In de app vraag je vreemden om een korte video van hun locatie.

peekintooSoms vraag je je af hoe het leven van een ander eruit ziet. Of het gras groener is bij de buren. Of het ook regent op de tropische bestemming van een kennis. Voor mensen die daar last van hebben is er nu een nieuwe applicatie, genaamd PeekInToo. De geestige app heeft een licht voyeuristische inslag en laat gebruikers sneak peeks van een bepaalde locatie aan elkaar vragen. Zoom bijvoorbeeld in op Parijs, nabij de Eiffeltoren, en vraag om een kijkje. Wanneer jouw verzoek wordt gehonoreerd ontvang je een video van 12 seconden van iemand in de buurt van deze locatie. Die video laat misschien wel de Eiffeltoren zelf zien, maar biedt op zijn minst een beetje inzicht in het leven van een volslagen vreemde.

Via applicaties als Vine was het natuurlijk al mogelijk om korte video’s te delen, maar daarvoor zijn vrienden en/of volgers een voorwaarde. PeekInToo is daarentegen een anoniem netwerk, dus je hoeft geen vrienden toe te voegen. Het enige dat je eigenlijk doet is op een wereldkaart op een bepaalde locatie inzoomen en een anonieme gebruiker om een korte video vragen. Degene die het verzoek binnenkrijgt kan dit verzoek toewijzen of afkeuren. Als je het verzoek van een ander goedkeurt krijg je wel even de tijd om je voor te bereiden en je camera op de omgeving te richten. Als je een verzoek indient kan het dus een tijdje duren voordat iemand het filmpje heeft gemaakt, maar in de tussentijd kun je alvast ‘past peeks’ – eerder geschoten filmpjes – in de omgeving bekijken.

kaartfilmpje

Even spelen met de app leert ons dat we in Nederland bijvoorbeeld al tientallen filmpjes kunnen bekijken wanneer we onze pin (weergegeven als een kleine papegaai) ergens tussen Utrecht en Amsterdam zetten. In het buitenland is het een beetje zoeken en verschilt het aantal filmpjes per land. De ontwikkelaars komen bijvoorbeeld uit Griekenland, dus daar vind je behoorlijk wat video’s. Maar in Kazachstan kun je nog nergens spieken. Het succes van PeekInToo staat of valt natuurlijk met het aantal gebruikers. Mocht het een succes worden kunnen nieuwsgierige aagjes bij wijze van spreken kijken hoe lang de rij bij Apple Store is wanneer er een nieuwe iPhone uitkomt, maar met weinig gebruikers is het netwerk over een tijdje een dooie boel.

Ook is het natuurlijk afwachten in hoeverre er rare of beledigende filmpjes op zullen verschijnen. Op de eigen website wordt PeekInToo als potentieel instrument voor journalisten aangehaald, bijvoorbeeld bij breaking news. Zelf zijn wij daar vooralsnog wat sceptisch over. Omdat het anoniem is kun je iemand immers niet vragen of je zijn of haar beelden mag gebruiken, en kun je ook niet specifiek contact leggen met een gebruiker op een bepaalde locatie. Al geven bijvoorbeeld sfeerbeelden van het Tahrir-plein of rellen in Moskou natuurlijk wel een kleine indruk van de sfeer.

Downloaden: PeekInToo (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 januari 2014, 15:00
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.