Pathé Thuis: films kijken met nieuwe iPad-app

Met Pathé Thuis op de iPad kan je video's bekijken die je huurt bij de online dienst. De video-on-demand dienst werkt samen met andere platformen..
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Pathé Thuis header iPad video-on-demandDe bioscoopketen Pathé breidt haar territorium steeds verder uit naar schermen bij je thuis. Ruim een jaar nadat de dienst werd geïntroduceerd op Smart TV’s van Samsung, is Pathé Thuis nu ook beschikbaar voor de iPad. In de applicatie kan je films bekijken die je via de webapp van Pathé Thuis aankoopt. Met ingang van aankomende updates moet je de films ook kunnen afspelen via AirPlay en houdt de dienst bij waar je gebleven bent in films, of je de films nou huurt op je televisie of de iPad. Directeur Pathé Thuis Thomas van de Weerd en marketing manager Judith Hordijk lichten de toekomstplannen van Pathé Thuis toe.


In principe werkt boekenwinkel Amazon Kindle net zo, maar het blijft een rare gewaarwording: je koopt media via de website van Pathé Thuis die je bezoekt in Safari of een andere browser; je bekijkt het gedownloadde in een aparte app. Gelukkig kom je er ook met de website niet bekaaid vanaf. Als je vanaf de iPad naar Pathe-thuis.nl surft, krijg je een omgeving voor je die er niet alleen uitziet als iPad-app, maar ook echt zo voelt. Je kan eenvoudig tussen de topfilms schakelen, scrollen op de pagina’s en vegen tussen filmcovers in categorieën. Zelfs het hoofdmenu aan de linkerkant toont met een veegbeweging vanaf de zijkant van het scherm. Pathé heeft een bijzonder knappe HTML5-prestatie neergezet op de iPad. Zelden voelt een site zoveel als app.

Pathé Thuis filmoverzicht met filter

Films kiezen

In de webapp kan je aan de linkerkant films kiezen, selecteren op genre, je eigen gehuurde films bekijken, zoeken, inloggen, je tegoed ophogen en een kadocode inwisselen. De echte applicatie beperkt zich tot het terugzien van reeds gehuurde films, maar dan wel met de mogelijkheid ze daadwerkelijk te bekijken. Ongeacht op welk platform van Pathé Thuis je een film huurt; je mag hem dertig dagen lang activeren. Eenmaal geactiveerd dien je hem binnen 48 uur te kijken, maar hoe vaak je dat doet en op welk platform, maakt niet uit.

Niet betalen via de app

Pathé Thuis filminformatie“De belangrijkste reden dat je geen films in de native iPad-app kan huren,” zegt Van de Weerd, “is dat we al 160.000 gebruikers hebben. Zij hebben bestaande betaalmethoden en tegoeden lopen en die willen we niet in de weg zitten. Het was lastig om onze eigen betaalmethode te combineren met die van Apple, daarom hebben we voor de aanpak met een webapp en iPad-app gekozen.”

Het past in de strategie van Pathé Thuis, dat in de loop van het jaar nog op veel meer platformen moet verschijnen waarop het tegoed moet gelden. Van de Weerd: “De route die we hanteren, gaat van grote naar kleine schermen. Een iPhone-app heeft onze aandacht bijvoorbeeld, maar geen prioriteit. Je ziet een film het liefst op een zo groot mogelijk scherm. Daarom gaat onze aandacht eerst uit naar meer Smart TV’s en spelcomputers. Het is een kwestie van weken voordat we ook op de Xbox 360 verschijnen.”

Film kijken en updates

Hordijk: “En nu wilden we al voor de iPad live gaan. De eerstvolgende update zal AirPlay bevatten; die optie zit er nu nog niet in. In de komende weken moet de iPad-app ook crossplatform werken. Dan ga je op de iPad verder waar je gebleven was op je tv en andersom.” Van de Weerd haast zich om te zeggen: “Tot nu toe zien we daar nog niet veel behoefte aan, trouwens. De meeste mensen kijken een film af op het platform waar ze zijn begonnen. Maar onze techniek is ertoe in staat. Die registreert waar je als gebruiker gebleven bent.”

Diezelfde techniek moet later dit jaar ook extra voordelen op gaan leveren als iPad-gebruiker. Hordijk: “De iPad-player zal later ook steeds meer een second screen worden voor de film die je op tv kijkt. Dan krijg je bijvoorbeeld achter-de-schermen informatie en trivia die gelijk loopt met de film. Iets anders waar we aan denken is dat je films kan meenemen naar het buitenland. Je zal ze altijd moeten huren in Nederland, maar we willen dat je ze dan ook op vakantie mee kan nemen.”

Specialiteit

Op de vraag of Pathé Thuis door de iPad-app een groter publiek zal trekken, geven beiden geen concreet antwoord. Van de Weerd: “We maken nu stappen in de breedte. Willen op zoveel mogelijk platformen verschijnen. We willen de nummer één bestemming zijn waar je naartoe gaat om online een film te kijken. Film is onze specialiteit, daar willen we op uitblinken. Als we alle platformen bestrijken, dan wordt de vraag: ‘Hoe gaan we de dienst qua features interessanter maken?'”

Webapp: Pathé Thuis
Downloaden: Pathé Thuis (gratis, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.