Ophef over liposuctie-app voor kinderen in App Store (update)

Een plastische chirurgie-app voor iPhone en Android zet kwaad bloed bij Volkskrant-columniste Asha ten Broeke.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Plastische Chirurgie barbie ophefHier valt m’n bek van open. Een app voor 9-plussers, waarin je een dik meisje per liposuctie in een barbie verandert. Met die tweet trekt Asha ten Broeke, columnist bij de Volkskrant met een specialisme voor seksualiteit, ten strijde tegen de iPhone- en iPad-app Plastic Surgery & Plastic Doctor. De applicatie waarin je een dik meisje alleen nog maar kan helpen met liposuctie en plastische chirurgie, is volgens de App Store geschikt voor kinderen van 9 jaar en ouder.

De tweet kan rekenen op veel bijval, maar ook tegenstanders die vinden dat Ten Broeke te fel van leer trekt op de applicatie, die in de omschrijving nuanceert dat het meisje in de app niet meer is te redden met normaal afvallen en daarom onder het plastische chirurg-mes moet:

This unfortunate girl has so much extra weight that no diet can help her. In our clinic she can go through a surgery called liposuction that will make her slim and beautiful. We’ll need to make small cuts on problem areas and suck out the extra fat. Will you operate her, doctor?

Plastische chirurgie-app liposuctieTen Broekes volgende tweet gericht aan het account van Androids Google Play Store, waarin ze vraagt waarom de app geschikt is voor alle leeftijden, krijgt meer bijval. Ook uit het buitenland komen reacties met de vraag waarom de applicatie inderdaad voor iedereen is te downloaden uit die Store. Twitteraars vragen in dit geval aan Google om excuses aan te bieden en de app te verwijderen. “This is just messed up” en “Obscene” luiden enkele reacties.

De plastische chirurgie-app lijkt een vervolg op de honderden apps die in de App Store verkrijgbaar zijn waarin je de gebitten, gezichten en zelfs oren van allerlei kinderen, dieren en fantasierijke creaturen moet reinigen en herstellen. De ontwikkelaar van de app is moeilijk te bereiken: de website toebehorend aan de app verwijst naar een leeg MySpace-profiel.

Update 20:00 — Inmiddels is de app niet meer verkrijgbaar in de Amerikaanse en Nederlandse App Store. Ook in de Google Play Store is de app niet meer te vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2014, 9:26
Categorie Games
Onderwerp medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.