Ontwikkelaar nPlayer waarschuwt voor namaak

De ontwikkelaar van nPlayer waarschuwt voor een namaakapp met de naam nPlayer HD. Die is goedkoper, maar nagemaakt van gestolen code.

nplayer-namaakDe ontwikkelaar van nPlayer is getroffen door een vervelend probleem. Een ontwikkelaar die zich Tuan Nguyen noemt heeft de broncode van nPlayer gestolen en een illegale kopie gemaakt. De kopie staat voor €0,89 in de App Store, terwijl het origineel €4,49 kost. Meteen maar downloaden dus? Nou nee. Los van het feit dat we diefstal afwijzen, ben je op de langere termijn ook slechter af. De illegale kopie is alleen gemaakt om snel geld te verdienen en zal in de toekomst niet worden onderhouden.

De originele ontwikkelaar is ondertussen bezig om juridische stappen te ondernemen, maar het is de vraag of dat veel zin heeft. Aziatische ontwikkelaars apen aan de lopende band populaire apps na en kunnen eigenlijk weinig doen. De ontwikkelaar van de app TouchDraw maakte eerder al iets soortgelijks mee. Hij stuitte op vergaande plagiaat van zijn apps. Proberen om de ontwikkelaars te achterhalen heeft meestal weinig zin. Een e-mail aan Apple helpt ook niet, want die verdwijnt in het grote zwarte niets. Wat wel helpt is een takedown notice naar Apple Legal te sturen. Onder de Digital Millennium Copyright Act kun je de eigenaar van een website sommeren bepaalde inhoud weg te halen. Tot nu toe is nPlayer HD nog gewoon in de App Store te vinden. Met nPlayer kun je video’s afspelen in hoge kwaliteit, zonder ze te converteren. De originele app is gemaakt door Newin Inc, niet door Tuan Nguyen.

Downloaden: nPlayer (€4,49, universeel, iOS 5.0+)

Tipgever: Ben

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2013, 10:14
Categorie Amusement
Onderwerp namaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.