OnCue: eenvoudig playlist met muziek maken op iPhone

De muziek-app OnCue laat je playlists samenstellen uit de muziek die op je iPhone staat. Met de Pro-upgrade kan je de playlist syncen met iCloud, crossfades instellen en bepalen op welke criteria je een afspeellijst wilt hebben.

OnCue liggende houding playlistJe muziekcollectie uitbreiden met downloads en gekochte cd’s en die bijhouden op de iPhone; het is bijna een ouderwetse aangelegenheid tussen initiatieven als Spotify en de gisteren enthousiast ontvangen Nederlandse app Shuffler.fm. Er worden gelukkig nog steeds volop apps voor gemaakt, kijk maar naar het vorige week besproken Ecoute of het net uitgekomen OnCue, The Music Player. Dat is de gratis versie van het al langer verkrijgbare OnCue Pro, en laat je gratis en snel playlists maken met de muziek op je iPhone.

OnCue queue muzieklijst iPhoneNet als in de standaard muziek-app op de iPhone en iPod touch, kan je met OnCue muziek zoeken op artiest, album, liedjesnaam, genre en afspeellijsten. Het grote verschil is dat die overzichten in OnCue geen einddoel zijn voor het liedje dat je wilt afspelen, maar een middel. Als je in deze app een nummer aantikt, wordt het toegevoegd aan de Queue die je terugvindt in het eerste tabblad. Daar draait deze app om: een afspeellijst samenstellen uit de muziek die je erin zet. De app werkt vervolgens de rij af, waarvan je zelf de volgorde kan samenstellen met een tik op een nummer (daarmee zet je hem naar boven) of door een nummer naar een andere positie te slepen. Niet tevreden meer met de volgorde? Dan is er een shuffle-functie in de linker bovenhoek van het scherm. De app is zelfs zo toegewijd aan het afwerken van je playlist, dat je de eerstvolgende nummers al ziet op het beginscherm van de iPhone als de telefoon in standby is gezet.

Met een veeg van links naar rechts, speel je een nummer in de applicatie meteen af. De muziek die wordt afgespeeld, vind je net als Ecoute verborgen onderin het scherm. Door de balk met tabbladen omhoog te tillen, kom je terecht bij de muziekspeler en de volgende nummers. Een veeg naar onder sluit het scherm weer. Veeg naar rechts op een nummer en je krijgt een sloot aan opties aan de hand van knoppen. Daarmee kan je snel andere nummers van die artiest of dat album bekijken, die je ook meteen aan de afspeellijst kan toevoegen. Een ander pijltje stuurt een liedje meteen naar de onderkant van de rij. En dan is er nog de infoknop.

OnCue album selecterenDe infoknop doet een blauw venster in beeld schuiven waarop je het nummer kan beluisteren, waarop je je eigen sterrenwaardering ziet en de lyrics kan opvragen en verder kan lezen met een in-app browser. Onder het kopje Music Videos gaat de app op zoek naar YouTube-video’s met de titel van het liedje en je kan een biografie van de artiest lezen dankzij integratie van Last.fm. Als laatste is er een knop waarmee je vergelijkbare artiesten ziet, maar die geeft in onze testsessie enkel een laadindicatie en geen resultaten. Een kleine smet op een verder erg degelijke applicatie.

Omdat OnCue binnenkort een forse update krijgt, is OnCue Pro tijdelijk voor 79 cent te downloaden. De Pro-versie heeft een aantal voordelen ten opzichte van de gratis variant. Je kan de afspeellijst bewaren via iCloud en hem ook op de iPad openen, hebt keuze uit meerdere overgangen tussen de liedjes en je kan een afspeellijst samenstellen op basis van meerdere regels.

Downloaden: OnCue, The Music Player (gratis, universele app)
Ook besproken: OnCue Pro (tijdelijk €0,79, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 augustus 2012, 14:40
Categorie Muziek
Onderwerp muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.