Omfietswijngids 2014 voor iPhone uitgekomen, met zoekfunctie

De Omfietswijngids 2014 is een prima iPhone-app voor het kopen van een goede wijn. Helaas ontbreken wijnen van C1000 en Jumbo.

Omfietswijngids 2014 iPhone-appUitgeverij Podium zette vorig jaar kwaad bloed. De handige Nederlandse Supermarktwijngids 2012 voor de iPhone werd vorig jaar opgevolgd jaar door de duurdere Omfietswijngids 2013, maar die app ontbeerde de belangrijke zoekfunctie waarmee je direct bij het schap van de supermarkt kon opzoeken of een wijn goed was. Podium heeft nu geluisterd naar de kritiek. De nieuwste editie van Nicolaas Klei’s Omfietswijngids is goedkoper, heeft een fris iOS 7-design, indexeert niet alleen de topwijnen meer en brengt de zoekfunctie terug. Toch is niet alles koek en ei.

Uitstekende eerste indruk

De eerste indruk van de Omfietswijngids 2014 is zo goed, dat we de nare nadronk van de Omfietswijngids 2013 eindelijk kunnen wegspoelen. In de nieuwe editie zie je niet alleen meer de ‘topwijnen waarvoor je zeker een blokje om mag fietsen’, maar worden ook de andere wijnen van de winkelketens geïndexeerd. Het levert soms enorme lijsten van wijnen op en die laten zich heerlijk soepel doorscrollen. De applicatie ziet er lekker uit in iOS 7-jas, met een onderscheidend groen-grijs bovenin beeld en een net zo apart gekleurde knoppenbalk onderin. Daar bestaat de knoppen in iOS 7-stijl enkel uit lijntjes en prijkt als vierde item de zoekfunctie.

De zoekfunctie is dus terug van weggeweest. Hij is bovendien strak vormgegeven, met de mogelijkheid direct te zoeken op wijnnaam, maar ook filters te maken. Rood, wit, rosé? Wat is de prijsgrens? Je kan meerdere supermarkten en wijnwinkels selecteren, verschillende landen kiezen en met een schuifje kies je ervoor alleen biologische wijnen te tonen. Met de Reset-knop wis je alle instellingen weer.

Omfietswijngids 2014 iPhone witte wijnen Omfietswijngids 2014 zoekfunctie is terug

Gat in het aanbod: geen C1000 en Jumbo

De app van Nicolaas Klei – wijnrecensent met onder andere columns in Elsevier en Algemeen Dagblad – biedt natuurlijk ook nog het hoofdscherm Wijnen, waarop je met een knop rechtsboven een supermarkt selecteert om in verschillende tabbladen het aanbod rood, wit en rosé mee te zien. Maar het is in de lijst met winkels waarop de Omfietswijngids 2014 opnieuw grote steken laat vallen.

In de App Store-omschrijving lees je dat de app de index van alle supermarkten bevat, maar het tegendeel is waar. Van Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk van den Broek, Lidl, Plus, Poiesz en Spar zijn de wijnen keurig geïndexeerd en beoordeeld, maar twee van de grootste Nederlandse supermarktketens ontbreken. Je zoekt tevergeefs naar het aanbod van Jumbo en C1000 in de app. Een grote misser, zeker gezien de Jumbo zich positioneert als wijn-minnende supermarkt en je om die reden ook op die winkel zou kunnen afstappen. Verder kan je wel het assortiment van By the Grape, De Gouden Ton, De Natuurwinkel, Ekoplaza, Gall & Gall, Henri Bloem, Hoogvliet, Jan Linders, Les Généreux, MCD, Marqt en Natuurvoedingswinkels terecht.

Omfietswijngids 2014 omschrijving Omfietswijngids eigen notitie

Een kaper op de kust is de iPhone-app Superwijnen. Die richt zich nadrukkelijk op topwijnen en is met €5,49 ook wat duurder. Bekijk ook onze andere artikelen over wijn-apps.

En nu water bij de wijn

Als je de applicatie voor het eerst opstart, lees je nog net geen excuus voor de vorige editie van de Omfietswijngids. Er staat wel duidelijk wat de nieuwe app anders doet. Je leest dus over álle door Nicolaas Klei beoordeelde wijnen (niet meer alleen over topwijnen) én beschikt weer over de zoekfunctie. Een andere aangename verrassing is dat de ruimte voor je eigen notitie en beoordeling nu gewoon onderaan de wijnpagina staat, onder de foto, beoordeling en omschrijving. De zoekfunctie op land en zoekfunctie op prijs zijn gelukkig gewoon behouden gebleven en alles bij elkaar opgeteld is de Omfietswijngids 2014 eindelijk weer op niveau. Tenzij je shopt bij de Jumbo of C1000. Voor uitgeverij Podium tijd om water bij de wijn te doen en in de App Store-omschrijving uit te komen voor het ontbreken van deze belangrijke supermarkten.

Downloaden: Omfietswijngids 2014 (€3,59, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 november 2013, 13:01
Categorieën Eten en drinken, Nederlandse apps
Onderwerpen supermarkt, wijn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.