NU 5.0 voor iPhone: grote update met NU Journaal, lokaal weer en meer (preview)

Een uitgebreid review van nieuwsapplicatie NU v5 voor iPhone. De applicatie heeft in de aankomende update een bescheiden metamorfose gekregen, evenals nieuwe functies zoals lokaal weer en meer aandacht voor beeld.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

NUNU, misschien wel de bekendste Nederlandse nieuwsapplicatie voor de iPhone, is alweer aangekomen bij de vijfde grote update. De laatste grote update, versie 4.0, verscheen meer dan een jaar geleden. Versie 5.0 biedt een nieuw design en allerlei nieuwe functies, zoals lokaal weer en ‘Net binnen’, een van de vier nieuwe categorieën. Zoals je van ons gewend bent onderwierpen wij de nieuwe update alvast aan een grondige test. In deze preview lees je onze bevindingen.

Nieuw design voorpagina en lokale weersverwachting

Als je de nieuwe applicatie opent, is het eerste wat opvalt dat de voorpagina een (bescheiden) make-over heeft gekregen. Zo ogen de knoppen bovenaan veel strakker en heeft naast het weer, file-informatie, beurskoersen en voetbalstanden ook de TV Gids een eigen plekje bovenaan gekregen. Het Nu.nl-logo is naar boven verplaatst en de datum van vandaag vind je niet meer terug. De kleurstelling heeft ook een update gekregen. Die is lichter dan voorheen en dus rustiger voor de ogen. Klein detail daarbij is dat het eerste artikel van een categorie in dezelfde kleur als de categorie wordt weergegeven, bijvoorbeeld rood voor economie. Als een artikel een video of fotogalerij (slideshow) bevat wordt dit voortaan al in het overzicht met een icoontje aangeduid. Vervolgens kun je met de knop Bekijk video of Bekijk slideshow de video of slideshow bekijken.

De weersverwachting heeft voor veel mensen een interessante toevoeging gekregen: lokaal weer. Op basis van je huidige locatie bepaalt de applicatie bij het openen van de weersverwachting in welke regio je je bevind en toont vervolgens (naast de landelijke weersverwachting) de regionale verwachting. Met de knop wijzig kun je van regio wisselen. Hierbij heb je de keus uit noordwest, noord, midden, oost, zuidwest en zuidoost. Dit is overigens nog maar een eerste stap. In de toekomst zal de NU-app meer zogenaamde locatiegebaseerde diensten gaan aanbieden.

Beste foto’s en Top 10

Als je op de voorpagina verder naar onderen scrollt, vind je onder de categorie Economie een extra mediabar met vier nieuwe items. De eerste is “Beste foto’s” en toont een slideshow van actuele nieuwsfoto’s, zoals in de iPad-versie van de NU-applicatie. Ook nieuw is “Top 10” waarmee je een overzicht krijgt van de tien best gelezen artikelen. In tegenstelling tot de iPad-versie van NU ontbreekt daarbij wel de begeleidende tekst. Bij sommige foto’s is dat toch wel handig, omdat niet altijd meteen duidelijk is welk nieuwsfeit er wordt afgebeeld.

NU Journaal en Net binnen (voor de nieuwsjunkies)

Beeld heeft in de nieuwe NU iPhone-app een prominentere plek gekregen. Naast de categorie beste foto’s is er nu ook het videojournaal “NU journaal”, waarin je per categorie (algemeen, sport, zakelijk, tech, entertainment en weer) in één minuut de belangrijkste hoogtepunten kunt bekijken. Voor de echte nieuwsjunkie is er voortaan de categorie “Net binnen”. Hier vind je de artikelen die het laatst toegevoegd zijn in chronologische volgorde. Ook kun je zien hoe lang geleden het desbetreffende artikel is geplaatst.

Dit is overigens niet alleen een leuke toevoeging voor de nieuwsjunkies, maar moet ook duidelijkheid verschaffen. Ontwikkelaar Peperzaken kreeg soms feedback dat er al langere tijd geen nieuws was geplaatst omdat een bepaald artikel al langere tijd bovenaan in de lijst stond. De volgorde van artikelen wordt door een redactie bepaald en om duidelijkheid te verschaffen is er nu dus een eigen sectie. De nieuwe categorieën zijn via het menu Meer ook terug te vinden.

Nieuw menu: alle beschikbare categorieën als voorkeurscategorie

Het menu onderin heeft ook een verandering ondergaan. Zo heeft het een grafisch effectje meegekregen bij het wisselen tussen menu-opties. Maar belangrijker is dat je voortaan dankzij een herschreven menu weer alle beschikbare categorieën aan het menu kunt toevoegen. Met een snelle double-tap kun je voortaan meteen je voorkeurscategorieën instellen. De werking hiervan is wel iets anders dan voorheen, maar zeker niet ingewikkelder.

Je selecteert eerst de menu-positie die je wilt wijzigen en vervolgens selecteer je in de lijst het gewenste item. Met één tap stel je dan de nieuwe categorie in. Voorpagina en Meer zijn vaste menu-opties die je niet kunt wijzigen, maar de andere drie posities kun je gewoon naar eigen smaak aanpassen. Bij het openen van de applicatie en bij het wisselen tussen secties zul je merken dat de layout bij het vernieuwen automatisch naar beneden schuift. Volgens ontwikkelaar Peperzaken was het veel mensen namelijk niet duidelijk dat je met de inmiddels welbekende pull-to-refreshbeweging kunt vernieuwen. Deze kleine toevoeging moet het duidelijker maken dat dit mogelijk is. In de nieuwe versie voor Android is die functionaliteit er overigens weer uitgehaald.

NU Backend

Voor deze release is er niet alleen in de apps veel veranderd. Er is ook software die ervoor zorgt dat de content aan de apps aangeleverd wordt, de zogenaamde backend. Deze kreeg eerder al een uitgebreide upgrade. “De geïnstalleerde app is ongeveer 50% van het product NU mobiel. De andere helft is een geavanceerde backend. In tegenstelling tot wat velen denken, lezen de NU apps niet een paar simpele RSS-feeds in”, legt Dirkjan Huizingh, CEO van ontwikkelaar Peperzaken, uit.

De backend is de afgelopen drie jaar telkens in ontwikkeling geweest en kent inmiddels ruim 1,5 miljoen gebruikers, waarvan er dagelijks bijna 1 miljoen uniek de app opstarten. Huizingh legt uit wat dit voor de gebruiker betekent: “Content aanlevering is volledig geoptimaliseerd om de laadtijden in de app zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast wordt er ook goed gelet op de hoeveelheid verbruikte data. Het doel is om de footprint van de app zo klein mogelijk te maken en ook te houden.”

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat alle telecomproviders de tarieven van mobiel internet verhogen. Als je veel data verbruikt, ga je dus in de meeste gevallen meer betalen. Huizingh vindt dat ook daar een verantwoordelijkheid ligt van de partijen die de content aanleveren: “In deze versie is speciale aandacht gegaan naar de grootte van de afbeeldingen die de applicatie gebruikt. Deze zijn in sommige gevallen tot wel 60% kleiner geworden.”

Conclusie

Met versie vijf hebben ontwikkelaar Peperzaken en uitgever Sanoma Digital wederom een degelijk product neergezet. Met zinvolle toevoegingen als lokaal weer en de top 10 best gelezen artikelen is de app weer een stukje completer geworden. Ook de ontwikkeling van meer beeld (foto’s en video’s) in NU voor de iPhone is er één die we kunnen toejuichen. Het nieuwe menu met de mogelijkheid om alle beschikbare categorieën weer in het menu te gebruiken zal ook ongetwijfeld een hoop mensen blij maken.

Info: NU

NU 5.0 voor iPhone is inmiddels beschikbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2011, 12:52
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen peperzaken, preview

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.