Nike brengt iPhone-app voor kledingontwerpers uit

Nike heeft de Making-app uitgebracht, gericht op kledingontwerpers. Ze delen daarmee hun kennis over de duurzaamheid van materialen voor kleding en schoenen.

NIKE-downNike? Die maken toch sportschoenen, shirtjes en heel soms wat andere leuke spullen zoals de Nike Fuelband? Klopt, maar Nike is ook al acht jaar bezig met een duurzaamheidsindex, die ze gebruiken om materialen voor schoenen en sportkleding te kiezen. De index is ontstaan uit wetenschappelijk onderzoek naar de levenscyclus van producten en materialen. Nike weet hoeveel afval het productieproces van een bepaald materiaal oplevert en hoeveel kostbare grondstoffen eraan te pas komen. Daardoor kunnen ze duurzamer produceren. De verzamelde kennis is nu in een iPhone-app gestopt, die iedereen kan downloaden. Kleding- en schoenontwerpers kunnen met de Making of Making-app zien of een materiaal groen genoeg is.

Zelf schijnen de Nike-designers ook niet altijd te weten welk materiaal het beste is, aldus Hannah Jones, Nike’s VP for Sustainable Business and Innovation. Dus ze kunnen de app ook mooi intern gaan gebruiken. Je ziet bijvoorbeeld dat bij de productie van triexta 59% minder water nodig is dan voor de productie van katoen. Materialen als zijde, leer, modal, hennep, lyocell en dons staan in ranglijsten, zodat je in één oogopslag ziet welk materiaal beter scoort. De app kijkt ook naar eigenschappen als esthetische uitstraling en performance.

nike makingNike kijkt verder dan de eigen schoenenproductie, waarbij de milieubelasting voor 60% wordt veroorzaakt door het gebruikte materiaal. Wereldwijd worden er miljarden kledingstukken gemaakt (150 miljard stuks in 2010), waarbij tonnen water wordt vervuild door verfstoffen. Als de hele kledingindustrie beter op de hoogte is van de milieu-impact van bepaalde materialen, worden we daar allemaal beter van. En voor Nike is het een mooie manier om zich als maatschappelijk betrokken bedrijf op de kaart te zetten. De huidige app is vooral gericht op kledingontwerpers. Voor later staat er ook een app voor schoenontwerpers gepland.

Downloaden: Making of Making Powered by NIKE MSI (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Hieronder zie je twee filmpjes die de bedoeling van de app uitleggen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2013, 21:39
Categorie Onderwijs
Onderwerpen duurzaam, kleding, milieu, nike

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.