Newstream: gepersonaliseerd nieuws in een krant op je iPhone

Je voert de naam van je favoriete sites in en Newstream zorgt ervoor dat het laatste nieuws ervan automatisch binnenkomt in deze aantrekkelijke iPhone-app met krantenvormgeving.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Newstream nieuws lezen in krant op iPhone iPod touchOp de iPad is er reeds een handvol applicaties waarmee je nieuws van zelf geselecteerde RSS-nieuwsbronnen tot je kan nemen in het uiterlijk van een krant. Op de iPhone is dat trucje veel minder toegepast. De applicatie Newstream omzeilt het argument dat het kleine scherm er niet geschikt voor is en laat elke nieuwsbron die je invoert zien als een rubriek in een krant. Hij laadt artikelen van sites volledig in en je kan ze desgewenst offline teruglezen. De app werd al eens besproken in iCulture Weekly en heeft nu een update gekregen.

Werkelijk iedereen kan een nieuwsbron toevoegen in Newstream. De app leent zich niet voor integratie met bestaande RSS-diensten zoals Google Reader. Ook kan je geen bibliotheken met nieuwsbronnen importeren van andere RSS-lezers zodat je al je favoriete websites meteen in de applicatie hebt staan. De app laat je websites handmatig toevoegen. Een bittere pil voor de gebruikers van dergelijke diensten misschien, maar om een nieuwsbron in te voeren in Newstream heb je aan een steekwoord al genoeg om de geschikte site te vinden. Voer ‘iPhoneclub’ in, zet een vinkje achter het eerste resultaat en de berichten stromen de applicatie in. Als het met een steekwoord toch niet lukt, hoef je er alleen maar een .nl of .com achter te zetten en een site wordt alsnog snel gevonden.

Aan de rondjes op de houtstructuur onderin beeld, kun je zien hoeveel nieuwsbronnen je hebt toegevoegd. Dat betekent ook dat je kan swipen tussen de verschillende sites. Op het moment dat je aankomt op een pagina, worden de laatste berichten geladen. Als die niet actueel genoeg zijn, kan je met een trekbeweging naar onderen zien of er nieuwe berichten zijn. Berichten die je al gelezen hebt, hebben geen zwarte kop en inleidingstekst, maar een grijze. Als je de pagina ververst, verdwijnen ze uit de stroom met nieuwsberichten. Als je een bericht liever bewaart, kun je dat aangeven door in een artikelweergave op het vaantje rechtsboven te drukken. Dan wordt een stuk eveneens offline leesbaar gemaakt en wordt hij in je leeslijst gezet. Je kan bewaarde artikelen terugkijken met de knop rechtsboven als je tussen de nieuwsbronnen swipet.

De artikelweergave is een deftig ding in Newstream. Het is misschien niet helemaal legitiem, maar de applicatie haalt meteen het volledige artikel van een site en presenteert die in de krantenlayout van de app. Overigens is alleen de kop voorzien van een echte krantenletter; de broodtekst is duidelijk op het snelle internetlezen aangepast. Helaas zit er niet altijd verschil in broodtekst, tussenkoppen, foto-onderschriften en inleidingen.

Als je een artikel toch liever in de oorspronkelijke layout bekijkt, druk je rechtsonder op de knop en kan je het artikel lezen in een website bínnen de applicatie, of het artikelen openen in Safari. Eveneens kun je de link kopiëren of het artikel uitdraaien met AirPrint. Er is ook een deelknop om artikelen te mailen, een link naar een artikel te mailen of het stuk te tweeten of op Facebook te linken. Delen op Twitter gaat sinds de zojuist verschenen update ook op de in iOS 5 geïntegreerde manier. Het telkens invoeren van je accountgegevens is daarom niet meer nodig. In de laatste update is ook de compatibiliteit met iOS 5 verbeterd en is de stabiliteit verbeterd. Ook dat was een minpuntje, wat we bij de voorgaande versie hadden opgemerkt.

Het fijne aan Newstream is dat het een applicatie is die iedereen kan gebruiken, zonder ook maar een greintje kennis te hebben van het fenomeen RSS-feed. Je hoeft alleen maar wat favoriete sites op een rijtje te zetten en je krijgt het laatste nieuws ervan automatisch én volledig gepresenteerd in de aantrekkelijke krantenlayout van de app. Toch zou integratie met bekende diensten als Google Reader met opgeslagen gelezen en ongelezen artikelen voor een volgende versie een welkome toevoeging zijn. Met die toevoeging en zou Newstream ook voor fervent RSS-gebruikers een van de mooiste nieuwslezers op de iPhone zijn.

Downloaden: Newstream (€2,39)

In iCulture Weekly 10 bespraken we Newstream kort in het onderdeel AppWatch. iCulture Weekly is de wekelijkse app-show van iPhoneclub.nl / iPadclub.nl en The Crowds over actuele zaken op het gebied van iPhone, iPad en iOS. iCulture Weekly is powered by KPN.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 november 2011, 1:15
Categorie Nieuws
Onderwerp rss

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.