Netflix nu in Nederland beschikbaar: dit moet je weten

Netflix is vanaf vandaag in Nederland beschikbaar. In dit artikel lees je alles wat je als iOS-gebruiker moet weten.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

netflix-iphone-ipadVideodienst Netflix is vanaf vandaag beschikbaar in Nederland. Door een abonnement te nemen op Netflix kun je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kijken naar alle films en series die door de dienst worden aangeboden. Dat kan via de officiële website, maar ook met de app voor iPhone, iPad en iPod touch of je Apple TV. Bovendien zijn er Netflix-applicaties voor Smart TV’s, spelcomputers en andere mediaspelers beschikbaar.


Een abonnement op Netflix kost in Nederland €7,99 per maand. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten kost een abonnement je $7,99. In Ierland wordt er voor Netflix €6,99 per maand betaald. In de Nederlandse variant op Netflix missen vermoedelijk een aantal films en series, omdat de rechten hiervoor (nog) niet zijn bemachtigd. Na het afsluiten van een abonnement op Netflix mag je met je accountinformatie inloggen op zoveel mediaspelers als je maar wil. Je kunt echter op hooguit twee apparaten tegelijkertijd video’s afspelen.

Netflix heeft in 2014 de prijzen verhoogd naar €8,99 per maand.

Netflix voor iPhone, iPad en iPod touch

Netflix iOSDe Netflix-app voor iOS biedt je toegang tot de volledige digitale Netflix-bibliotheek. Hiervoor moet je uiteraard wel eerst inloggen met je account bij Netflix. Heb je nog geen gebruikersnaam, dan kun je op de website van Netflix registreren. Je mag Netflix dan een maand lang gratis proberen, waarna er automatisch maandelijks abonnementskosten naar Netflix worden overgemaakt.

Alle films en series in de Netflix-app worden getoond in een rij met lijsten, met daarin content die jij wellicht interessant vindt. Heb je eerder naar Law & Order gekeken, dan zal er tussen de serielijst een overzicht komen met andere detectiveshows. Op deze manier probeert Netflix je continu relevante content voor te schotelen op basis van je kijkgedrag.

Downloaden: Netflix (gratis, universeel, iOS 5.0+)

AirPlay

De iOS-app van Netflix heeft een bijzondere AirPlay-functionaliteit. Door AirPlay Mirroring te activeren krijg je op de gebruikte Apple TV het Netflix-logo op een rode achtergrond te zien. Vervolgens kun je in de app een video starten die op het scherm wordt afgespeeld. Je iPhone blijft ondertussen bruikbaar, waardoor je niet alleen ondertiteling kunt in- of uitschakelen, maar ook door de videobibliotheek kunt browsen terwijl de huidige film of serie in de achtergrond wordt afgespeeld. Een blauwe balk bovenin het scherm blijft tonen wat je op het moment afspeelt. Door hier op te tappen kun je weer naar de controleknoppen waarmee je pauzeert, voor- en achteruitspoelt of ondertiteling activeert.

Netflix voor Apple TV

Netflix Apple TVDe Netflix-app voor de Apple TV biedt ook toegang tot alle films en series van de videodienst. Deze app hoef je ook niet te downloaden: hij verschijnt automatisch tussen de beschikbare diensten nu Netflix in Nederland is uitgerold. Door de ronde knop van de afstandsbediening ingedrukt te houden zet je ondertiteling aan of uit. Bij het gebruik van Apple’s Remote-app om de Apple TV te bedienen, is het mogelijk om met een knop linksonder in beeld ondertiteling aan of uit te zetten.

iOS-app als afstandsbediening

Heb je een Smart TV, spelcomputer of een andere mediaspeler met Netflix in huis staan, dan is het ook mogelijk om de Netflix-app voor iOS als afstandsbediening te gebruiken. Je tapt dan op het tv-icoontje bovenin de app en selecteert de mediaspeler in kwestie, waarna je met de app zoals gebruikelijk een film of serie start. Deze wordt dan niet getoond op het scherm van je iDevice, maar op het gekozen apparaat. Vervolgens kun je vanuit de app de video bedienen en ondertiteling in- of uitschakelen.

Netflix afstandsbediening

Let er wel op dat een extern Netflix-apparaat pas in de lijst komt te staan als hij staat ingeschakeld. Gebruik je bijvoorbeeld een PlayStation 3, dan moet je Netflix eerst daarop starten voordat de iOS-app hem tussen de opties zal tonen.

De video wordt rechtstreeks door het betreffende apparaat geladen. De afstandsbediening-functie wijkt hierdoor af van de hierboven besproken AirPlay-functionaliteit in de iOS-app, waarbij je iPhone of iPad de video laadt en vervolgens doorstuurt naar de Apple TV. Het is daarom ook gewoon mogelijk om na het starten van de video de app af te sluiten en iets totaal anders op je iDevice te doen. Zelfs als je iPhone van het netwerk verdwijnt blijft de gestarte video gewoon draaien.

Netflix in Nederland

Het films- en serie-aanbod voor Netflix wijkt in Nederland enigszins af van alles dat er in de Verenigde Staten bekeken kan worden. Dit heeft ten dele te maken met de licentiehouders in Nederland en de VS: Netflix heeft in het ene land soms de juiste rechten in handen om een film of tv-serie aan te bieden, maar mag dit in een ander land weer niet. Op de website van Netflix staat een voorproefje op alles dat hier in Nederland te zien is. Per genre wordt er in deze lijst een selectie opties getoond: met een abonnement heb je toegang tot meer dan op de pagina wordt getoond. Bij een groot deel van het aanbod op Netflix is het mogelijk om Nederlandse ondertiteling te activeren. Films en series verschijnen over het algemeen pas na de dvd-release op Netflix.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

90 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.