Nederlandse uitgever Malmberg experimenteert met iPad-lesmethode

Uitgeverij Malmberg gaat experimenteren met lesmethodes op de iPad.

ibooks meanderUitgeverij Malmberg beweert “als eerste uitgever in Nederland” te experimenteren met een volwaardige lesmethode voor het basisonderwijs op de iPad. Of het ‘volwaardiger’ is dan de lesmethode die concurrent ThiemeMeulenhoff op de iPad-school in Utrecht aan het ontwikkelen is, zal een punt zijn van discussie. In ieder geval gaat Malmberg samen met schoolleverancier Heutink op 5 basisscholen aan de slag. Gedurende 5 weken zullen de leerlingen met lesstof op de iPad gaan werken.

iPad RetinaDe iPad-lesmethodes bieden dezelfde lesstof en mogelijkheden als de huidige papieren schoolboeken maar zijn verrijkt met allerlei extra’s. Naast schoolboekentekst krijgen de scholieren ook foto’s, filmpjes en animaties voorgeschoteld. Bij oefeningen krijgen de scholieren meteen feedback. Ook kunnen de kinderen zelf teksten voorzien van arcering, eigen content toevoegen of een interactieve woordenlijst oproepen.

Malmberg heeft met behulp van iBooks Author van Apple de iPad-lesmethodes ontwikkeld. Deze bieden lesstof voor circa vijf weken en omvatten de vakken aardrijkskunde (lesmethode Meander) en natuur en techniek (lesmethode Argus Clou). Het doel van het experiment is om inzicht te krijgen in de voor- en nadelen bij het onderwijs geven op tablets. De wensen en behoeften van het onderwijs staan daarbij centraal, zowel wat de leerkrachten als de leerlingen betreft. Scholen die niet direct betrokken zijn bij het experiment kunnen toch meedoen via malmberg.nl/ibooks. De applicaties zijn meteen te downloaden. Positief punt is dat Malmberg na afloop alle ervaringen van de leerkrachten en leerlingen belooft te publiceren op de website.

Lees ook het opiniestuk op ons iCulture-blog: iPad in het onderwijs: hoeveel experimenten zijn er nog nodig?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2012, 16:54
Categorie Onderwijs
Onderwerpen ipad, onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.