PROscanner iPhone iPad

Nederlandse app PROscanner vergelijkt prijzen in de winkel met webshops

Heb je wel een goede deal voor je neus in de winkel? Pak iPhone-app PROscanner erbij en zie op welke van 2000 webshops het goedkoper kan.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

PROscanner iPhone iPadHet gaat niet goed met de retail in Nederland. Winkelstraten hebben om de haverklap lege gaten omdat er weer een winkel over de kop is gegaan. Op internet wordt geconcurreerd op prijs, en als winkels daarin mee moeten gaan met hun huur- en personeelskosten, wordt het een lastig verhaal. Het laatste waar winkels wel op zitten te wachten op een productenscanner als PROscanner, die scant of er webshops zijn die goedkoper zijn dan de winkel.

PROscanner overtuigt op papier. Ontwikkelaar Robert de Graaf maakt gebruik van een database van maar liefst 2000 webshops, en gebruikt voor zijn app een achterliggende techniek waardoor eerst de grote webshops zoals Bol.com worden gescand op prijs. De resultaten komen op een productpagina te staan, en op de voorbeeldpagina’s zie je hoeveel dat kan besparen. Laat schreef ik nog dat het niet heel verleidelijk is om met je iPhone-camera te gaan zwaaien voor producten in het schap, maar als er tientallen of honderden euro’s op het spel staan… tja, dan wordt het interessant.

PROscanner iPhone introscherm PROscanner populairste producten

Praktijkervaring

Na een middag- en avonddeel testen heb ik gemengde gevoelens over PROscanner. Aanvankelijk heb ik één keer een valide prijsvergelijking beet na negen scans en worden sommige scans zelfs niet gepakt door de app. Maar als ik dat doorgeef aan De Graaf en de e-mail terugkrijg dat de server een opkikkertje heeft gekregen, laat PROscanner opeens hele andere prestaties zien. Met name bij het scannen van boeken, komen de resultaten razendsnel. Printcartridges geven ook geen problemen, maar items als batterijen en lampen zijn blijkbaar ook bij 2000 webshops niet voorradig. Wat opvalt, is dat Bol.com er in de zoekresultaten steeds gunstig uitkomt – en dat vloekt een beetje met mijn gedachte die ik bij de prijzen op die site heb. Maak ik geen punt van, maar het is wel eigenaardig. Zeker als je in het achterhoofd houdt dat Bol.com een leuk partnerprogramma heeft voor apps en sites die naar de webshop doorverwijzen.

PROscanner printer cartridge PROscanner prijsvergelijk

Een andere website komt op 40 euro in de app voor een bepaald boek, maar eenmaal doorgedrukt op de mobiele site, blijkt ie 45 euro te kosten. Je kan dus op prijzenjacht gaan met PROscanner, maar de resultaten zijn niet perse betrouwbaar. Na de server-opkikker is de app wel snel genoeg. Soms krijg je de melding dat het langer duurt om resultaten te vinden, soms worden geen resultaten gevonden, maar meestal staan er wat alternatieve prijzen onder elkaar, uiteraard op prijs gesorteerd.

Zoeken via zoekbalk mislukt

PROscanner website verstriktPROScanner heeft ook een zoekbalk aan boord om producten mee te vinden in de database, maar helaas trekt die op niks. De applicatie erkent wel dat er iets als een PlayStation 4 bestaat, maar als ik op ‘console’ tik om aan te duiden dat ik inderdaad in die categorie wil zoeken, toont de app geen resultaten. ‘In onze webshop zijn geen resultaten gevonden’, luidt het antwoord. Huh, welke webshop? Een tik om andere webshops te laden, roept één PlayStation 4 bij (opnieuw) Bol.com in beeld en daarna wat willekeurige games die je erop kan krijgen. Tik op de PS4 en er wordt direct een weblink geopend naar Bol, tik op een game en de app loopt vast. Of nog erger: je raakt verdwaald in de tijdelijke website die bij PROscanner hoort en hebt geen snelle mogelijkheid terug te gaan naar de scanner – zie afbeelding. Het laatste wat je krijgt, is een prijsvergelijking.

Aardig, maar…

Nee, winkeleigenaren hoeven nóg niet bang te worden van een invasie aan PROscanner-gebruikers in hun winkel. De applicatie werkt aardig, maar niet in alle gevallen en ook de resultaten zijn niet waterdicht. Als je een paar keer in de winkel staat met een gammele mobiele internetverbinding en de app geeft na even wachten geen helder antwoord, kan je je afvragen hoe vaak je PROscanner gebruikt. Voor elektronische producten kan je beter terecht bij de iPhone-app van Kieskeurig.nl, voor andere producten Beslist.nl misschien. Dat awkward zwaaien met je iPhone-camera in de winkel, blijft je dan nog even bespaard.

Pluspunten

  • Doorzoekt 2000 webshops
  • Te gebruiken zonder account

Minpunten

  • Prijsvergelijking niet waterdicht
  • Wisselende prestaties

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 april 2015, 19:02
Categorieën Diensten, Nederlandse apps
Onderwerpen producten, scanner, streepjescode

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.