Just in Case overlijdens app

Just in Case: Nederlandse iPhone-app voor als je er niet meer bent

Deze app wil je niet gebruiken, maar stiekem ook weer wel. Met Just in Case op iPhone laat je nabestaanden je wensen weten bij overlijden.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Just in Case overlijdens appHeb je dat ook, dat je eigenlijk wel eens wil vastleggen welke nummers er op je begrafenis moeten worden afgespeeld? Just in Case is een nieuwe Nederlandse iPhone-app die op dat nare gevoel inspeelt. In de applicatie voer je bijvoorbeeld in wat er moet gebeuren met je huisdieren en of je een slideshow met foto’s wilt afspelen. Just in Case zorgt dat de informatie goed terecht komt.


Just in Case komt niet van onbekende huize. Achter de app zit naast co-founder en student Jeroen Coelen, ontwikkelaar Appsuperb. Dat tekende eerder voor verzorgde apps als de voetbalvoorspeller Predict-A-Ball, de door Apple uitgelichte weerapp Weathercube en agenda-variant CalCube. Ook Just in Case ziet er netjes uit en valt in de FAQ onderaan de website te lezen dat je gegevens nooit worden verkocht aan derde partijen. Dat wekt enig vertrouwen bij zo’n gevoelig onderwerp. Stijn Veeger van Appsuperb:

“Onderzoek heeft bij ons aangetoond dat veel mensen in de leeftijd van 25 tot 45 niets praktisch hebben geregeld over wat er moet gebeuren indien ze er -just in case dus- niet meer zijn. We hebben gezien dat de behoefte er wel zit bij mensen, om eindelijk een begin te maken.”

Appsuperb zegt de informatie die ze krijgt te versleutelen en laat je zelf een online opslagdienst kiezen om je informatie op te bewaren. Momenteel kan dat opslaan alleen op Dropbox, maar in de toekomst komen daar nog meer diensten bij. De informatie die je daar opslaat, bestaat grotendeels uit de antwoorden die je geeft op de vragenkaarten. Welke drie nummers moeten er gespeeld worden op je afscheid? Mag de familie zelf bepalen wat zijn met je spullen doen?

Het is niet zomaar een notitie die je voor jezelf bewaart in de app. Je kan drie trustees invoeren in de app. Drie intieme relaties die zelf op de hoogte zullen zijn van je overlijden. Als zij bij Just in Case aangeven dat je bent overleden, krijgen ze de informatie van de app doorgestuurd. Daar komt de app zelf niet bij om de hoek kijken trouwens. De afhandeling verloopt via het web en via e-mail.

Just in Case overlijdensapp begraven Just in Case Facebook account

Lange adem

Als Just in Case niet uit is op je geld bij aanschaf, maar ook niet op het verkopen van je informatie, waar ligt de ambitie van de app dan wel? Veeger denkt niet op korte termijn:

We willen het voor iedereen betaalbaar en makkelijk maken om de nalatenschap te regelen. Nu gaat het nog om praktische zaken die je in kunt vullen in onze app, maar dat zal verschuiven naar meer testament gerelateerde zaken op lange termijn. Wij willen hét wereldwijde online platform worden dat op termijn functies van de notaris en uitvaartbranche overneemt.

Zo ver is het nog niet. Just in Case is nu nog die app voor praktische zaken, en eentje die dat goed voor elkaar lijkt te hebben. Je wil hem niet gebruiken, maar het lijkt goed dat ie er is.

Pluspunten

  • Verzorgde app wekt vertrouwen
  • Gegevens zelf opslaan

Minpunten

  • Wat betekent businessmodel op lange termijn voor gebruiker?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 december 2016 om 10:51
Categorie
Nederlandse apps
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.