Nederlandse app TrackMe houdt locatie van je iPhone bij

Lifelogging of vastleggen waar je bent geweest kan met de Nederlandse iPhone-app TrackMe van Chris Eidhof. De applicatie berekent locaties aan de hand van telefoonmasten en brengt ze in kaart.

TrackMe locaties ingezoomd headerEr was heel wat commotie dit voorjaar toen The Guardian uitgebreid naar voren bracht dat de iPhone constant je locatie opslaat. Het leek toen groot nieuws, maar een jaar daarvoor werden er zelfs al kamervragen over hetzelfde gesteld in de Verenigde Staten. Inmiddels is Apple gestopt met het tracken van je locatie vanaf firmware-update 4.3.3. De Nederlandse ontwikkelaar Chris Eidhof brengt met TrackMe een app uit die niks anders doet dan je locatie vastleggen.

De applicatie is bedoeld voor mensen die graag ‘allerlei aspecten van hun leven meetbaar willen maken’, een gegeven dat vaak wordt omschreven als ‘lifelogging’. De app publiceert de gegevens dan ook niet op het internet en heeft ook geen ingebouwde knoppen om je locaties te delen op sociale netwerken. De app houdt op de achtergrond bij waar je bent en brengt die locaties in beeld op een Google Maps-kaart. De informatie wordt opgeslagen in een .gpx-bestand. Die kun je vanuit de applicatie exporteren door het te mailen.

Eidhof steekt niet onder stoelen of banken dat de applicatie bedoeld is als een vervanging van de tracking-functie die de iPhone vóór iOS 4.3.3 had.

“Zelf vond ik het idee dat je je locatie kunt bijhouden via de iPhone heel erg de moeite waard. Ik was ervan overtuigd dat ik niet de enige was, en dat bleek te kloppen. Laatst kreeg ik een e-mail van iemand die in Tokyo werkt en na de aardbeving in mei gedwongen was om naar huis te lopen. Dat kostte hem acht uur, en hij vond het bijzonder jammer dat hij de route achteraf niet kon reconstrueren. Met TrackMe was dat geen probleem geweest.”

De app maakt geen gebruik van het GPS-signaal van de iPhone, zoals je misschien zou verwachten. Net als de methode van Apple zelf, berekent de app de afstand tot de dichtstbijzijnde zendmast. Om batterij te besparen doet de app dat echter alleen op het moment dat je echt van locatie verandert.

Downloaden: TrackMe (€1,59)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2011, 12:26
Categorieën Diensten, Nederlandse apps
Onderwerpen locatie, tracker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.