Navigon MobileNavigator Europa kopje kleiner maken met Winrar/Stuffit

MobileNavigator van Navigon neemt veel ruimte in beslag. Maar het blijkt mogelijk om de kaarten die je niet nodig hebt, gewoon uit het .ipa-bestand te verwijderen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

navigonNavigon MobileNavigator neemt heel wat ruimte op je iPhone in beslag. Alleen al bij het downloaden moet je 1,65GB aan kaartmateriaal naar binnen slurpen. Het blijkt mogelijk om de benodigde opslagruimte te verkleinen door onnodige kaarten te verwijderen via Winrar (Windows) of Stuffit Deluxe (Mac). Met deze tools kun je de applicatie-bestanden niet alleen uitpakken, maar ook modificeren. Niet-gebruikte data kun je verwijderen, zodat je meer ruimte op je iPhone hebt. Rechtstreeks via WinSCP kaarten wissen werkt overigens ook.


Wie nog twijfelt over de keuze tussen Navigon en TomTom kan in het persbericht van Navigon nog wat interessante informatie terugvinden, namelijk de prijzen na 1 juli. Er komt ook een Benelux-versie van €49,99.

Op dit moment is Navigon MobileNavigator Europe in de App Store verkrijgbaar voor €74,99. Maar het gaat om een promotieprijs, die na 1 juli omhoog zal gaan naar €99,99. De keuze is op dit moment lastig, want TomTom heeft de prijzen voor de iPhone-applicatie nog NIET bekendgemaakt. Eigenlijk is dat niet slim van TomTom, want het zal veel mensen ertoe verleiden om toch snel de Navigon-oplossing te kopen voordat de prijs omhoog gaat.

Navigon is van plan om naast de Europa-versie ook regioversies van Navigon MobileNavigator in de App Store uit te brengen. Die gaan €49,99 per stuk kosten en in juli omhoog gaan naar €69,99. Helaas zijn we in de Benelux pas later aan de beurt. Eerst komen regioversies voor DACH (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) en de UK beschikbaar, pas daarna komen in de tweede ronde Benelux, Scandinavië, Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje aan de beurt.

navigonVerder komt er een Lite-versie die ook geschikt is voor de iPod touch. Daarmee krijg je geen gesproken routenavigatie, maar wel de kaarten en POI’s met interessante info in de buurt. Voor gebruikers van de iPod touch is er trouwens nog meer goed nieuws: de autohouder die TomTom op de markt gaat brengen is óók geschikt voor de iPod touch. Er zit al een extra gps-ontvanger in, zodat je met de iPhone 3G/3GS betere satellietontvangst hebt en met de eerste generatie iPhone en iPod touch ook kunt navigeren. Er zullen ongetwijfeld nog meer accessoirefabrikanten komen, die aanvullende gps-ontvangers en autohouders gaan uitbrengen.

Terug naar het begin van dit artikel: het kleiner maken van de bestanden voor Navigon MobileNavigator. Door het ipa-bestand van MobileNavigator in Winrar te openen kun je naar de map Navigon.app bladeren. Deze bevat de kaarten volgens het naamschema Netherlands.map, Belgium.map, France.map, enzovoort. Als je wilt kun je alle niet-benodigde kaarten wissen. Sluit je nu Winrar, waarbij het .ipa-bestand opnieuw wordt weggeschreven, dan kun je de originele navigatiesoftware van je iPhone halen en de nieuwe naar iTunes slepen. Na het synchroniseren met de iPhone is het kaartmateriaal behoorlijk gekrompen. Gelukkig is de handeling niet destructief: mocht het misgaan, dan kun je altijd nog MobileNavigator opnieuw uit de App Store downloaden.

Voor Mac-gebruikers is er Stuffit Expander Deluxe. De gratis versie van Stuffit kan de .ipa-bestanden wel uitpakken, maar doet dat direct in een map. Ook Betterzip zou geschikt moeten zijn.

Natuurlijk staat Navigon MobileNavigator hoog op ons takenlijstje voor een review. Zodra we voldoende ervaringen met de software hebben lees je hier een review.

Via: iPhone-ticker

Reacties over illegale software, cracks en trucs om Navigon gratis te installeren, zullen worden verwijderd en indien nodig worden afgestraft met een IP-ban. Ook reacties over het bewerken van .ipa-bestanden voor andere doeleinden is niet toegestaan. Dit artikel gaat over het voor eigen gebruik bewerken van software waar je voor betaald hebt en dat is iets anders dan illegale bewerking van .ipa-bestanden. Opmerkingen over het algemene beleid rond ipa’s zijn hier ook niet op z’n plaats.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 1:18
Onderwerp
Categorie
Navigatie

Reacties: 78 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.