Muiswerk Woordenboek: vervoegingen en synoniemen op de iPhone

Wat zijn de vervoegingen van stofzuigen? De gratis iPhone-app Muiswerk Woordenboek laat het zien en toont ook meteen synoniemen, de betekenis, toepassingen en en de typenaam van woorden.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Muiswerk Woordenboek iPhone iPod touchIn het kader ‘altijd handig om op zak te hebben, en niet alleen voor Wordfeud’ is het Muiswerk woordenboek voor de iPhone en iPod touch verschenen. De nieuwe applicatie verlangt 30,3 MB van de opslagruimte op je iDevice, maar geeft daar 40.000 woorden voor terug. Muiswerk telt 12.000 basiswoorden voorzien van betekenis, uitspraak, verkleinwoorden, vervoegingen en synoniemen. Bovendien zijn 1000 woorden verrijkt met een illustrerende foto.

Een zoekfunctie. Meer is Muiswerk Woordenboek qua uiterlijk op de iPhone niet. Het gaat overduidelijk om de inhoud van deze gratis applicatie, die in zijn uitleg van de woorden veel verder gaat dan online woordenboeken. Muiswerk Woordenboek roosNeem het woord beton. Daarbij treffen we van boven naar onder bezien dat het een zelfstandig naamwoord is, hoe je het uitspreekt (be-ton), een uitleg van wat het is en een voorbeeld: mengsel van zand, grind en kalk voor de bouw van huizen. Daaronder wordt de afgeleide ‘gewapend beton’ ook nog even uitgelegd – [met ijzeren draden erdoor]. Daaronder kan je meteen andere relevante woorden opzoeken, de voorkomen in de omschrijving van beton. Van gewapend tot en met kalk, zijn ze direct op te zoeken.

Dan het woord ‘gevallen’. Die verwijst meteen naar het werkwoord vallen. Een onregelmatig werkwoord, klemtoon op de eerste lettergreep en in vijf betekenissen te vangen. Muiswerk Woordenboek zoekenHet staat zowel voor op de grond terecht komen, er boos om worden, hem heel erg leuk of aantrekkelijk vinden, omkomen en macht en invloed verliezen. Een toelichtende zin verduidelijkt alle betekenissen, gevolgd door nog eens negen algemene uitdrukkingen die voorkomen met het werkwoord erin. Tenslotte – na de links naar andere woorden – prijkt de volledige vervoeging van het werkwoord onderaan de pagina.

Wie wel eens een online woordenboek raadpleegt, weet nu dat Muiswerk haar woorden bijzonder uitgebreid toelicht. Helaas is het woordenboek daarentegen niet erg uitgebreid. Het grootste voordeel aan de app van de onderwijssoftware-leverancier, is dat je geen internetverbinding meer nodig hebt en dat je aldus veel goede definities op zak hebt.

Downloaden: Muiswerk Woordenboek (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2014, 13:41
Categorieën Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerp woordenboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.