Moves 2.0 krijgt nieuw uiterlijk en wordt betaald voor nieuwe gebruikers

Bewegingstracker Moves voor iPhone heeft nu een iOS 7 ontwerp, ondersteuning voor de M7 processor en 40 procent minder batterijverbruik.

movesBewegingstracker Moves heeft een fikse update gekregen, met een nieuw ontwerp en een nieuwe prijs. De app kost nu €1,79 terwijl hij eerst gratis was. Bestaande gebruikers kunnen echter gratis upgraden. Ook heeft de app nu ondersteuning voor de M7-processor in de iPhone 5s en verbruikt de app volgens de ontwikkelaars 40 procent minder batterij. Moves is een iPhone-applicatie die op de achtergrond blijft draaien en bijhoudt wat je allemaal doet: wandelen, hardlopen, fietsen of autorijden. Door je gps-locatie te tracken en hoe snel je van punt A naar punt B beweegt kan de app inschatten of er sprake was van lichaamsbeweging (lopen of fietsen) of een ritje met auto, trein of bus. De app berekent hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel kilometers je hebt afgelegd.

In het nieuwe ontwerp van Moves zijn de kleuren hetzelfde gebleven, met een blauwe, paarse en groene cirkel met daarin jouw stappen en kilometers. Zowel de cirkels als de andere onderdelen in de interface zijn echter helderder van kleur en ontdaan van schaduweffecten, wat het geheel een strakker uiterlijk geeft. Door de ondersteuning voor de M7-processor worden bewegingen en activiteiten met een iPhone 5s voortaan bijgehouden door de hardware in de iPhone, in plaats van met een softwareproces. De nieuwe Battery Saving Mode moet volgens de ontwikkelaars tot 40 procent in batterijverbruik schelen, wat de app een stuk minder slurpend zou maken. Je kunt deze modus vinden bij Settings, via de witte ‘M’ onderin. Kies hier voor Battery Saving in plaats van Accuracy. Het gevolg is wel dat stappen die binnenshuis worden gezet alleen nog op de iPhone 5s zichtbaar zullen zijn en de herkenning van nabije locaties minder nauwkeurig kan worden.

moves bellenmoves tijdlijn

Moves werkte een tijdje niet naar behoren en liet sommige gebruikers een scherm zien met redenen waarom de app niet goed werkte. Dat probleem kon volgens de ontwikkelaars liggen aan de gebruiker zelf, bijvoorbeeld omdat ze ‘Ververs apps op achtergrond’ (te vinden bij de algemene instellingen) voor Moves niet aan hebben staan, de app afsluiten door ze in het overzicht omhoog te vegen of locatiebepalingen uit hebben staan. De meeste mensen zullen bij een bewegingstracker echter wel aan deze dingen denken, dus twee andere redenen lijken meer plausibel. Namelijk: Moves heeft een update gehad en gaat na een update pas weer aan als gebruikers zich geografisch gezien verplaatsen. Of: iOS 7 moet soms geheugen vrijmaken voor andere apps, wat ervoor kan zorgen dat Moves stopt en pas weer in beweging komt als jij je verplaatst.

Moves kreeg overigens enige tijd terug een update met daarin een API, die het mogelijk maakt voor andere apps om je dagelijkse activiteiten in te lezen. Inmiddels zijn er meer dan 25 apps en diensten die hier gebruik van maken. Dit blijkt uit een overzicht op de officiële website van Moves, maar ook uit het schema met ‘Connected apps’ in de instellingen van Moves. Het is dankzij de API mogelijk voor dagboek-apps zoals Narrato en GridDiary om bij te houden waar je allemaal bent geweest en wat je hebt gedaan. Activiteitendiensten zoals Tictrac kunnen met behulp van Moves je gelogde bezigheden context geven. Moves is vergelijkbaar met activiteitentrackers zoals de Jawbone Up en Fitbit Flex, die met een bewegingssensor je dag in de gaten houden. Het voordeel van Moves is dat je geen apart apparaatje mee hoeft te dragen en dat je ook geen extra uitgaven hebt (behalve dan de kosten van de app, maar die liggen veel lager dan de €100-€150 die je al snel voor een trackingaccessoire kwijt bent).

Downloaden: Moves (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 november 2013, 12:33
Categorie Gezondheid en fitness
Onderwerpen moves, quantified self

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.