Money iQ (review): uitgaven beheren op je iPhone

Money iQ is een app waarmee je je inkomsten en uitgaven kunt beheren op de iPhone.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

money iqJe budget en uitgaven beheren is nou niet de meest spannende bezigheid op je iPhone. Gelukkig zijn er apps zoals Money iQ die het in ieder geval leuk proberen te maken met een mooie interface en duidelijke grafiekjes. Money iQ van Sperasoft is al wat langer in de App Store te vinden, maar kreeg een tijdje geleden een update met betere ondersteuning voor verschillende valuta. Bij het opstarten toont de app een lege interface met een netto waarde van 0 dollar. Onderin het scherm zijn diverse inkomstenbronnen, rekeningtegoeden en cashgeld te zien in een groen vlak, terwijl je bovenin het scherm in een oranje vlak kunt zien waar je je geld aan hebt uitgegeven.

Stap 1 voor een Nederlandse gebruikers is om naar de instellingen te gaan, om daar als standaardvaluta de euro te kiezen. Handig is trouwens dat Money iQ bij transacties meteen een valutaomrekening kan maken. Ben je iemand die vaak moet reizen en uitgaven in Amerikaanse dollars of Britse ponden (of andere valuta moet doen) dan is dit erg makkelijk. Je ziet bij het invullen van je uitgaven meteen wat het equivalent in dollars of euro’s is.

money-iq-uitgavenVoordat je kunt beginnen moet je aangeven hoeveel geld je ‘in kas’ hebt op je verschillende spaarrekeningen, tegoeden bij PayPal, uitstaande bedragen op je creditcard (dit is in rood weergegeven omdat het immers een schuld is) en contant geld. Je kunt ook je maandelijkse inkomsten invullen. Vervolgens begin je met het vastleggen van je uitgaves. Je kunt invullen hoe je hebt betaald (bijvoorbeeld cash) en in welke categorie het valt (Transportation, Shopping, Food, enzovoort). Aan elke uitgave kun je een locatie, een notitie en een foto koppelen, zodat je bijvoorbeeld ook foto’s van kassabonnetjes kunt toevoegen. Dat alles klinkt heel intuïtief, maar toch is bij Money iQ de nadruk toch iets teveel op het uiterlijk komen te liggen en te weinig op het gebruiksgemak en de intuïtiviteit. Bijvoorbeeld: bij elke uitgave moet je weer opnieuw aantikken dat je wilt invoeren in euro’s, ook wanneer je de algemene valuta-instelling al op euro’s had gezet.

Die nadruk op meerdere valuta komt voor sommige mensen misschien juist goed van pas. Op het scherm met je nettowaarde kun je met één tap op het scherm zien hoe de cijfers er in dollars uitzien. Je kunt meerdere rekeningen erin kwijt, kunt transacties inplannen en met één oogopslag zien hoe je er financieel voor staat. Als je wat tijd steekt om de app naar jouw voorkeur in te richten, met eigen inkomsten- en uitgaven categorieën, kun je er veel plezier van hebben. Handig is ook dat je rustig kunt beginnen met het testen van de app: je installeert de gratis Lite-versie (waarin maximaal 100 transacties zijn toegestaan) en kunt op elk moment upgraden naar de betaalde versie van €3,99. De gegevens die je al in de gratis versie had ingevoerd zet je met weinig moeite over naar de betaalde app.

Uitgaven zoals je maandelijkse energierekening of servicekosten kun je automatisch inplannen, zodat je ze maar eenmalig hoeft in te voeren. Wil je kijken hoe je ervoor staat, dan kun je hiervoor rapportages aanmaken. Terugzoeken van eerder gedane uitgaven zou ook gemakkelijk moeten zijn, maar eerlijk gezegd: dat kostte me wel even wat tijd om erachter te komen hoe dat moet. De backup- en restore-mogelijkheden van deze app zijn goed geregeld en ook kun je de app voorzien van een wachtwoord, zodat anderen zich niet in jouw financiële situatie kunnen verdiepen.

Conclusie

Money iQ is een app die er goed uitziet en die door het kleuronderscheid (groen is bezittingen/inkomsten, oranje is uitgaven) een overzichtelijke indruk maakt. Uiterlijk is het probleem niet bij deze app, intuïtiviteit is wél een aandachtspunt waar de ontwikkelaar beter over zou moeten nadenken. Niet alle handelingen (zoals het doorzoeken van transacties) zijn even makkelijk te vinden in de interface. Ook het feit dat de app wel erg graag op dollars overschakelt (terwijl ik gewoon euro’s heb ingesteld) kan beter. Pluspunt: je kunt de Lite-versie van de app gratis uitproberen en hoeft pas na de eerste 100 transacties te besluiten of je de betaalde versie nodig hebt.

Info: Money iQ

  • Ontwikkelaar: Sperasoft, Inc.
  • Applicatie: Money iQ Lite en Money iQ
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis / €3,99
  • Geteste versie: 1.4.2
  • Bestandsgrootte: 7,8 MB
  • Cijfer: 9 voor uiterlijk en 7 voor gebruiksgemak

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2014, 22:43
Categorie Financiën
Onderwerpen financieel, money, uitgaven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.