Modern Combat 4: Zero Hour op iPhone uitgekomen

Modern Combat 4: Zero Hour is een spectaculaire shooter van Gameloft voor de iPhone, iPod touch en iPad, in single- en online multiplayer.

Modern Combat 4 Zero Hour header iPhoneZoals elk jaar een nieuwe Call of Duty uitkomt, heeft uitgever Gameloft nu een jaar na Modern Combat 3 een opvolger van dat fantastische schietspel uitgebracht. Modern Combat 4: Zero Hour voor de iPhone en iPad geeft als shooter een kijkje in de nabije toekomst, met nieuwe helikopters en wapens die door de tanks, boten en geweren van nu heen worden gebruikt. Net als het derde deel, is Modern Combat 4 opnieuw een ijzersterke combinatie van verhaal en online multiplayer.

Modern Combat 4 setpiece introDe naam Modern Combat komt direct overwaaien van Modern Warfare, de naam van het eerste deel dat de Call of Duty-serie zo’n grote ommezwaai van de Tweede Wereldoorlog naar de nabije toekomst bezorgde. Na vier delen is het moment aangebroken dat Modern Combat haar inspiratiebron evenaart: Zero Hour is niet perse beter dan het vorige deel, maar het is hetzelfde trucje nog eens met nieuwe decors, een nieuw verhaal en betere beelden. Voor de rest weet je precies wat je ervan kan verwachten: veel schieten in militaire omgevingen, veel explosies en een strakke besturing.

De besturing lijkt wel wat onder handen genomen ten opzichte van deel 3. Je loopt nog steeds met een virtuele stick links, kijken gaat nog steeds door je vinger rechts op het scherm te bewegen. In de rechter onderhoek tref je knoppen voor schieten, richten met vizier, sprinten, een granaat gooien – in de rechter bovenhoek nog begeleid door je wapen waarmee je kan verwisselen tussen schietijzers en kan herladen. Desgewenst kan je met kantelbewegingen je richting bijsturen. In de singleplayer lijkt vooral het richten met de knop daarvoor onder handen genomen. In het vorige deel trok je vizier al naar tegenstanders toe, maar nu lijkt er een flinke schep bovenop gedaan. Soms zagen we geen vijand, drukten we de richtknop in en hadden we de eerste de beste vijand pontificaal in beeld om meteen af te schieten. Dat gebeurde meer dan eens.

Modern Combat 4 rookeffectenOok opvallend is dat Modern Combat 4: Zero Hour in de eerste missie terugvalt op oude Gameloft-trekjes die je eenvoudig uit een spel halen. Zo word je in een indrukwekkend decor van een strand dat je verovert met vele soldaten, tanks en strandhuizen, constant aangespoord om precies te doen wat je leidinggevende je zegt. Ga achter dat muurtje staan, schuil achter die rijdende tank. De commandant herhaalt zijn opdrachten tot aan het vervelens toe – en als je de eerste negeert stuit je doodleuk op een oneindige reeks vijanden waar je anders niet mee te maken krijgt. Het zijn euvels die sommige Call of Duty’s ook hadden, maar zeker niet de punten die Gameloft nou moest overnemen.

Maar het voelt bijna venijnig om de minpunten van Modern Combat 4 zo uit te lichten. Net als zijn voorganger is het namelijk een fantastisch schietspel. Nu het richten wat soepeler is geworden, bepalen vooral de omgevingen de intensiteit van de actie. En wauw, wat zijn die decors fraai. Ten opzichte van de voorganger zijn er meer kleuren en vooral meer effecten uit de kast getrokken. Prachtige rookwolken, lichteffecten en explosies vliegen om je oren, of je nou in benauwde stadspleinen of op exotische locaties in shootouts verzeild raakt. Er gebeurt altijd wat. Nooit is het rustig: zelfs als je even niet schiet, is er wel een sequentie van swipes die je moet uitvoeren omdat een tegenstander opeens achter een deur opduikt en je die van je moet afslaan. Dat trucje komt van Call of Duty, ja.

https://www.youtube.com/watch?v=qCulvhFX-MM

Met een Gameloft Live-account kan je ook in Zero Hour online spelen en daarin is het nu mogelijk eerst vrienden uit te nodigen voor een Party voordat je de online multiplayer instapt. Zo kan je met maximaal zes man een vast team vormen tegen anderen van over de hele wereld. Met geld dat je uit de online confrontaties verkrijgt, kan je nieuwe wapens, uitbreidingen, supportfuncties (zoals radarverkenning en een luchtaanval) en extra emblemen kopen – en met het gedeelte Social zie je wie van je vrienden de meeste rang en punten vergaarde in de multiplayer. De multiplayer is een leuk interactief onderdeel geworden.

Modern Combat 4 multiplayerJe hebt de beschikking over Battle, Team Battle, Capture the Flag, Manhunt (vlag vasthouden), Zone Control (drie zones veroveren en vasthouden), VIP (aangewezen teamgenoot verdedigen), Barebone (Team Battle zonder support-trucjes) en Warfare: een variant op Zone Control waarin je als team extra voordelen krijgt voor het veroveren van een zone.

De multiplayer is opnieuw een spektakel. Het spel voelt wat sloom zonder sprintknop, maar daarom krijg je wel een spel van sprinten enerzijds en richten anderzijds om op het juiste moment gereed te staan en toe te slaan tegen een vijand. De omgevingen zitten andermaal indrukwekkend in elkaar, met amper veilige plekjes waar je nièt vanaf een andere kant dan waar je naar kijkt, geraakt te kunnen worden. Automatisch richten is aanwezig, maar enorm teruggeschroefd ten opzichte van de singleplayer. Inzoomen en richten doe je nu als je de gelegenheid hebt, niet om een tegenstander hapklaar in beeld te krijgen. Dat maakt de multiplayer nog spannender en intensiever dan de verhaallijn.

Modern Combat 4: Zero Hour is opnieuw een klapper. Het maakt niet de grote sprong die Modern Combat 3 maakte ten opzichte van alle andere schietspellen op de iPhone en iPad, maar borduurt er wel spectaculair op voort. Dat maakt het al snel de beste iOS-shooter van 2012.

Downloaden: Modern Combat 4: Zero Hour (€5,99, universeel, vanaf iPhone 4/ iPod touch 4th gen/ iPad 2 en iOS 4.3)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 december 2012, 9:41
Categorie Games
Onderwerpen call of duty, first person shooter, gameloft, modern combat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.