Mijn Regio: nieuwsapp van regionale omroepen voor iPhone

Mijn Regio is de gezamenlijke nieuwsapp van regionale omroepen. Je leest het nieuws op basis van je locatie en zelf in te stellen straal en filters.

mijn regio icoonDe regionale omroepen in Nederland hebben de handen ineen geslagen voor een gezamenlijke iPhone-app waarin je het nieuws uit je buurt kan lezen. Mijn Regio voor iPhone en iPad toont standaard het nieuws uit de omgeving waar je op dat moment bent, maar de grote troef is dat je filters op regio’s kan maken. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je alleen het nieuws van je huidige woonplaats, je vorige woonplaats en die van je ouders wilt lezen. Je kan daarbij selecteren op plaatsen, gemeentes en regio’s.

Dertien omroepen

De nieuwe app wordt onthuld op het ‘jubileumcongres 25 jaar regionale omroep in heel Nederland’ van de stichting ROOS en nu te downloaden in de App Store. Al in maart werd iCulture toevertrouwd dat er een gezamenlijke nieuwsapp van de regionale omroepen aankwam, maar de beoogde release van mei dit jaar werd niet gehaald. Nu is de toepassing dan afgeleverd, met medewerking van dertien omroepen: RTV Noord, RTV Drenthe, Omrop Fryslan, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Utrecht, Limburg Live, Omroep Zeeland, West, RTV Rijnmond, RTV Noord-Holland en Omroep Flevoland.

Mijn Regio iPhone Dit ben ik Mijn Regio straal bepalen iPhone

Nieuws uit je omgeving

Het hoofdscherm van Mijn Regio bevat nieuws uit je eigen omgeving. Je kiest zelf de straal: 5, 10, 20 of 50 kilometer om je eigen plek heen. Die aanpak heeft meteen een voordeel in vergelijking met de losse apps van regionale omroepen. Als je op een grensgebied van twee provincies woont, krijgt je nu het nieuws dat veel meer op je omgeving is afgestemd. Niet bij de ene partij het ene en bij de andere partij het andere deel. Het beperkt zich echter niet tot lokaal nieuws. De regionale zender van de provincie waar je in woont, voorziet ook in nieuws waarvan zij vindt dat het relevant is. De selectie daarbij verschilt per omroep: in Groningen en Drenthe valt bijvoorbeeld het sportnieuws van de ‘grote lokale clubs’ er ook onder.

Nieuwsfilters

Het zijn de filters waarop Mijn Regio zijn mannetje staat. Met het centrale tabblad maak je de filters aan, die kan bestaan uit de verschillende gebieden waar je nieuws over wilt lezen. Filters samenstellen kan op drie verschillende manieren: op plaatsen (met straal er omheen), gemeentes en regio’s. Die functies vallen helaas niet te combineren. Je kan dus niet zeggen: het nieuws uit mijn eigen gemeente en de woonplaats van mijn ouders. Wel kan je een filter aanmaken met je eigen woonplaats, de woonplaats van je ouders en die van je vorige woning bijvoorbeeld, en aansluitend daarbij de straal van nieuws er omheen aangeven.

Mijn Regio iPhone nieuw filter Mijn Regio iPhone filter instellen straal

Zoeken op plaatsen, gemeentes of regio’s is een eitje. Je kiest steeds eerst uit de provincies en dan zoek je de eigen omgeving op in een lijst. Bovenin zie je de locatie geïllustreerd, wat vooral handig is als je op regio’s zoekt. Door in te zoomen zie je op de kaart hoe ver de gebieden strekken.

Gemeentes, plaatsen en regio’s

Als je een filter hebt samengesteld, geef je een naam en met Opslaan verschijnt hij in een tabblad in het menu. Daar wordt ook je zelfbedachte naam weergegeven, zodat je altijd ziet dat je zelf Mijn Regio hebt ingericht. In onze test maken we een filter met drie gemeentes en een met drie plaatsen. In het laatste geval schakelen we de straal uit zodat er geen nieuws doorkomt uit omliggende dorpen en steden, iets wat prima lijkt te werken. Helaas zien we nog wel het algemene provincienieuws in dat overzicht, terwijl het bij het filter met de gemeentes achterwege blijft. In het geval van plaatsen kan je inschakelen dat je ook nieuws uit je huidige locatie wilt zien, waarbij je ook weer de straal kan bepalen. Regio’s is de meest overzichtelijke optie voor een filter: als je een regio hebt aangewezen, krijg je al het nieuws eruit.

Mijn Regio iPhone Dit ben ik Mijn Regio iPhone nieuwsbericht

Simpele layout

Qua uiterlijk is Mijn Regio geen hoogvlieger. De app ziet er vrij simpel uit. De toepassing is echter wel stabiel, overzichtelijk en goed in bediening. Artikelen worden aangekondigd met foto en kop en artikelen zijn bijna altijd voorzien van een foto aan de bovenkant, een kop, vetgedrukte inleiding en dan een stevige broodletter. De tekst is goed leesbaar en met een knop onderin beeld maak je het lettertype zo groot als je zelf wilt – tot op een niveau voor slechtzienden aan toe. Met horizontale vegen beweeg je van het ene na het andere artikel. Dat kan ook met pijltjes rechts onderin. Onderaan artikelen zie je geluids- en videobestanden die je kan openen, rechtsboven wijst een pinnetje naar de locatie op kaart. De app werkt ook in de liggende houding van de iPhone. Een reactiemogelijkheid ontbreekt.

Gericht nieuws

Hoewel het combineren van de filtermogelijkheden op plaats, gemeente en regio de nieuwe app nog beter zal maken, heeft Mijn Regio al een ijzersterke insteek. Het is de eerste nieuwsapp waarvan je zelf bepaalt over welke gebieden je wilt lezen en daarmee is eigenlijk genoeg gezegd. Als je hart bij het ‘nieuws om de hoek’ ligt, is Mijn Regio onmisbaar.

Downloaden: Mijn Regio (gratis, universeel, 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 september 2013, 11:15
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen rtv noord, rtv oost

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.