Meer dan honderd ideeën voor ontwerpwedstrijd iPhone-app SNS Bank

Uit de ontwerpwedstrijd voor een nieuwe iPhone-app voor SNS Bank zijn drie winnaars beloond die diverse ideeën instuurden.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

SNSIn mei dit jaar schreef de SNS Bank een ontwerpwedstrijd uit om ideeën te verzamelen voor een nog te ontwikkelen iPhone-applicatie voor mobiel bankieren. De opdracht luidde: ‘bedenk en visualiseer mobiel bankieren via de iPhone’. De wedstrijd liep van 16 mei tot 16 juni. In totaal werden er meer dan honderd ontwerpen ingestuurd, waaruit een jury de drie beste inzenders met een prijs heeft beloond. De hoofdprijs, een cheque ter waarde van 1000 euro, ging naar de 37-jarige Leonie Sijtsma uit Utrecht, omdat haar ontwerpen volgens de jury diverse interessante eigenschappen combineren. Kees Koenen en Dennis Blarinckx gingen met de tweede en derde prijs naar huis, respectievelijk 250 euro en 100 euro.

Winnares Leonie Sijtsma stuurde voor de ontwerpwedstrijd diverse ontwerpen in. Zo bedacht ze onder andere een inlogscherm met een tip van de dag voor het gebruik van mobiel bankieren, interactieve waarschuwingen voor roodstaan (met mogelijkheid om het saldo aan te vullen) en het delen van een rekening om een spaarpotje aan te leggen, waarvoor je anderen via Facebook kunt uitnodigen. Ook opperde ze het idee om spelelementen toe te voegen op basis van augmented reality à la Layar: klanten kunnen virtuele munten verzamelen bij SNS-locaties en deze met elkaar ruilen. Wie een complete set bij elkaar heeft gespaard ontvangt een leuke attentie.


Ontwerpen van Leonie Sijtsma

“Het was erg leuk om mee te doen en ik ben heel blij met de prijs. De opdracht bracht voor mij functionaliteit en een grafisch ontwerp heel dicht bij elkaar. Voor mij is inhoud altijd een uitgangspunt om tot een goed ontwerp te komen. Het was goed opgezet en gaf veel ruimte voor inspiratie omdat de opdracht zo open was. Dat stimuleert de creativiteit enorm”, aldus de verheugde Leonie Sijtsma die met haar website serendipity-ontwerp.nl al enige ervaring op dit gebied heeft opgedaan.


Ontwerpen van Leonie Sijtsma

Volgens Rob Langezaal, directielid van SNS Bank, is de tijd voorbij dat banken beslissen wat goed is voor de klant. Hij noemt het indrukwekkend dat ‘de buitenwereld’ meer dan 100 ideeën heeft ingezonden en stelt dat de kwaliteit van de ontwerpen hoog is. “Uit die inzendingen is Leonie Sijtsma de terechte winnaar. Haar SNS iPhone app is veelzijdig en goed doordacht”, aldus Langezaal. Omdat die kwaliteit zo hoog was, besloot de SNS Bank om ook een tweede (250 euro) en een derde (100 euro) prijs uit te reiken. Die gingen naar Kees Koenen en Dennis Blarinckx.


Ontwerpen van Kees Koenen (links) en Dennis Blarinckx (rechts)

Koenen kwam bijvoorbeeld met het idee om geld te kunnen ‘overbumpen’ tussen telefoontoestellen, vergelijkbaar met het delen van informatie via Bluetooth door apps als Bump. Ook stuurde hij het idee in om uitgaven visueel te presenteren, bijzondere afschriften te kunnen vastleggen en gegevens te kunnen invoeren door middel van scannen. Blarinckx kwam met ideeën als het combineren van verkoop en service, het categoriseren van uitgaven, de locatiezoeker voor SNS Winkels en geldautomaten en een alarmknop als je je bankpas kwijt bent.

Op basis van deze ideeën gaat de SNS Bank verder met de ontwikkeling van een volgende iPhone-app. Tegelijkertijd met het uitschrijven van de ontwerpwedstrijd bracht SNS Bank al wel een eigen app uit: SNS Saldo (gratis). Hiermee kun je echter alleen bij- en afschrijvingen van betaal- en spaarrekeningen checken en niet — zoals veel apps van andere banken wel kunnen — geld overmaken.

Meer informatie: Brandsupply

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.