EA neemt maker Plants vs Zombies en Bejeweled 2 over

De grote gamesuitgever EA betaalt meer dan een miljard dollar voor de casual-spellen uitgever PopCap Games. Die is vooral bekend van Bejeweled, Plants vs Zombies en Peggle.

Plants vs Zombies op de iPhone iPod touchPopCap Games, de ontwikkelaar achter simpele maar verslavende spellen zoals Bejeweled 2, Zuma en Plants vs. Zombies op de iPhone, is voor een enorm bedrag overgenomen door gameuitgever EA. Voor de overname betaalt de gamegigant 650 miljoen dollar, maar door allerlei bonussen kan het bedrag oplopen tot maar liefst 1,3 miljard dollar (928 miljoen euro). Met de transactie krijgt EA PopCap Games volledig in haar bezit.

EA, de uitgever van onder andere de jaarlijkse FIFA-voetbalgames, The Sims en de Need for Speed-reeks, wil met de acquisitie duidelijk meer grip krijgen op de markt van mobiele en digitaal verspreide spellen. PopCap Games behaalde vorig jaar tachtig procent van haar winst op digitale platformen zoals de iPhone en Xbox Live Arcade.

PopCap is van origine een producent van casual-spellen maar experimenteert ook met het sociale aspect van spellen. Zo heeft Bejeweled 2 op de iPhone een Blitz-modus waarin je elke week nieuwe highscores kan zetten tegen vrienden op Facebook. Door muntgeld te verzamelen, kunnen er power-ups gekocht worden. Maar wie muntgeld sneller wil behalen, kan daarvoor virtueel Facebook-geld kopen. Verder zijn vooral Peggle en Plants vs. Zombies grote successen van PopCap.

De producent zette laatst nog het aparte label 4th & Battery op, een speelruimte voor PopCap-ontwikkelaars die simpele spelletjes op de iPhone kunnen uitbrengen. Onder die naam verschenen tot dusver Unpleasant Horse en Candy Train. Beide spellen behaalden geen noemenswaardig succes. Het is nog niet bekend of de experimentele tak behouden blijft.

De overname maakt het waarschijnlijk dat de iPhone-spellen van PopCap op termijn ingelijfd worden in Origin, een sociaal gamesnetwerk dat EA momenteel opzet. In de variant op Game Center kunnen spelers van EA-games op elk platform elkaar toevoegen en scores met elkaar vergelijken.

Via Techcrunch

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juli 2011, 11:36
Categorie Games
Onderwerpen bejeweled, electronic arts, overname

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.