‘Meer dan de helft van ontwikkelaars richt zich exclusief op iOS 7’

Meer dan de helft van de ontwikkelaars richt zich bij de ontwikkeling van een app exclusief op iOS 7. Dat blijkt uit onderzoek van Twitterrific-ontwikkelaar Craig Hockenberry.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 logoDit najaar komt iOS 7 beschikbaar voor de iPhone, iPad en iPod touch. Afgezien van de vele nieuwe functies is het totaal vernieuwde uiterlijk, hoewel ook omstreden, verreweg de belangrijkste vernieuwing. Ook een uitdaging voor ontwikkelaars. Past het uiterlijk van mijn app nog wel bij het nieuwe uiterlijk van iOS 7 — met nieuwe kleurstellingen, gelaagde interfaces en ‘flat’ design — is een vraag die velen zich zullen stellen.

Ontwikkelaar Craig Hockenberry is een van die ontwikkelaars. Hij is zelf bezig met een update van Twitter-app Twitterrific voor iOS 7, maar geeft aan dat het ‘veel meer werk’ vergt dan voorgaande versies van het iOS-besturingssysteem. Bovendien maken de mate en impact van de veranderingen in iOS 7 het volgens Hockenbery ‘moeilijk’ om tegelijkertijd ook oudere versies van iOS te blijven ondersteunen. Volgens Hockenberry zit de moeilijkheid vooral in het gelijktrekken van de navigatie- en content-elementen met het uiterlijk van iOS 7. Omdat spelletjes hoofdzakelijk om content draaien verwacht hij dat deze categorie apps iOS 6 in grote mate zullen blijven ondersteunen. Ontwikkelaar Marco Arment (Instapaper, Bugshot) deelt die mening: “Als zij [de ontwikkelaars] de technische obstakels overwinnen zullen hun apps qua look en feel toch niet juist voelen. Ze zullen niemand voor de gek kunnen houden.” Hij betoogde in juni, kort na de officiële introductie, dat iOS 7 ontwikkelaars ook nieuwe kansen biedt of ‘vruchtbare grond’, zoals hij het noemt.

Hockenberry vroeg zich af hoe het met andere ontwikkelaars zit en besloot een onderzoekje te doen naar hun plannen voor iOS 7. Van de 575 ontwikkelaars die reageerden, geeft maar liefst 95 procent (545 in totaal) aan bezig te zijn met een update voor iOS 7. Goed nieuws voor gebruikers dus. Het is niet duidelijk om welke ontwikkelaars het precies gaat, maar gezien het netwerk van Hockenberry is het aannemelijk dat zowel grote als kleine ontwikkelaars hebben gereageerd. Op de WWDC afgelopen juni maakte Apple bekend dat op maar liefst 97 procent van de iOS-apparaten iOS 6 of hoger is geïnstalleerd, een boodschap die ontwikkelaars gezien deze resultaten goed begrepen hebben. Uit verschillende onderzoeken blijkt bovendien dat gebruikers van iOS-apparaten bovengemiddeld snel upgraden naar de nieuwste versie van iOS.

Onderzoek Craig Hockenberry - iOS 7 updates Onderzoek Craig Hockenberry - keuze voor iOS-versies

Daarnaast stelde Hockenberry de vraag voor welke versie(s) van iOS hun apps geschikt zal zijn. Deze resultaten zijn een stuk minder eensgezind. Opvallend is dat iets meer dan de helft (52 procent; 284 in totaal) van de ondervraagde ontwikkelaars ervoor kiest om zich exclusief op iOS 7 te richten en het verleden achter zich te laten. Goed nieuws voor een ieder met een iOS-apparaat dat iOS 7 ondersteunt. Minder goed nieuws als je een ouder apparaat hebt natuurlijk. De overige 48 procent zal zowel iOS 7 als iOS 6 blijven ondersteunen, een bijna even grote groep.

Uiteraard moet opgemerkt worden dat een aantal van 575 slechts een fractie is van de ontwikkelaars die voor het iOS-platform ontwikkelen. Toch geeft het wel een interessant inzicht in wat we dit najaar kunnen verwachten. Het belooft een interessante tijd te worden, zowel voor ontwikkelaars als gebruikers.

Afbeeldingen afkomstig van: Craig Hockenberry

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:26
Categorie Uncategorized
Onderwerpen firmware, ios 7, onderzoek, ontwikkelaars

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.